Povrch Marsu se skládá z několika vrstev, zjistili vědci

 Vesmír 
16. prosince 2021 07:46 / Radek Chlup
  2
📷
2 fotografie v galerii
Povrch z Marsu obsahuje dvě vrstvy ztuhlé, chladné lávy Pixabay
Seismický výzkum povrchu Marsu „pronikl” až do hloubky 200 metrů, přičemž vědci s překvapením zjistili, že je jeho povrch složen hned z několika vrstev. Ty se skládají z mělkých vrstev sedimentů sevřených vrstvami ztuhlé lávy.

Mise Národního úřadu pro letectví a vesmír NASA je založena na zařízení SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) na palubě přistávacího modulu InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). 

„Tato mise NASA je první, která se specificky zaměřuje na povrch Marsu s pomocí seismických metod a využívá k tomu širokopásmový seismograf SEIS,” vysvětlil výzkumník Cédric Schmelzbach ze Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu.

Výzkum na Marsu probíhá stejně jako na Zemi. Seismograf zaznamenává otřesy, s jejichž pomocí mohou vědci „mapovat” marťanskou strukturu. 

Našli několik odlišných vrstev

Schmelzbach použil s kolegy data SEIS z průzkumu Elysium Planitia, ploché a hladké pláně severně od rovníku Marsu. Přímo pod povrchem identifikovali tři metry tlusté regolitové vrstvy převážně písčitého charakteru, a to 15 metrů nad skalními bloky, které byly vyvrženy po dopadu meteoritu a dopadly zpět na povrch. 

Pod těmito horninami identifikovali 150 metrů tlustou čedičovou vrstvu - tedy chladné, ztuhlé lávové proudy. Mezi těmito lávovými proudy se však nacházejí ještě další vrstvy o tloušťce asi 30 až 40 metrů s nízkou seismickou rychlostí (rychlost šíření seismických vln). Znamená to, že tyto vrstvy obsahují oproti čedičové vrstvě relativně slabé sedimenty. 

Dvě zásadní geologická období 

Mělčí lávový proud je starý 1,7 miliardy let. Vznikl během takzvaného Amazonského období, což byla geologická éra Marsu s nízkým dopadem meteoritů a chladnými, hypersuchými podmínkami nastolenými před 3 miliony let. 

Hlubší čedičová vrstva se vytvořila před 3,6 miliony let během Hesperianského období, kdy byl Mars vulkanicky aktivní. 

Tento výzkum je důležitý pro předpovědi podmínek pro budoucí přistávací mise. Zároveň pomáhá pochopit geologii Marsu. Psali jsme také: Planetární vědci na snímcích vozítka Perseverance zjistili důkazy o dávné říční deltě na Marsu

Zdroj: Nature Communications.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008