Obrovská kometa, která se řítí k Zemi, má jádro černější než uhlí

 Vesmír 
16. dubna 2022 13:03 / Mirka Malá
  3
📷
1 fotografie v galerii
Kometa je tak obrovská, že má velikost trpasličí planety Depositphotos
Astronomové prozkoumali největší kometu, jaká kdy byla objevena. Řítí se k Zemi rychlostí 35 tisíc kilometrů v hodině a jde o 4 miliardy let starou hordu kamene.

Tato obrovská ledová skála C/2014 UN271, nebo také Bernardinelli-Bernstein se k nám přiblíží v roce 2031, ale naštěstí zůstane dostatečně daleko. Dokonce tak daleko, že průlet nebude viditelný pouhým okem.

Kometa o velikosti trpasličí planety

Je to skutečně obr. Dříve si dokonce astronomové mysleli, že se kvůli její velikosti jedná o trpasličí planetu. Měří totiž v průměru 128 kilometrů a má zářící ohon neboli koma, což je jasný indikátor ledové komety.

Vědci využili Hubbleův vesmírný dalekohled, aby prohlédli skrz planoucí komu, zaměřili se zejména na její ledové srdce. Podle výzkumu zveřejněného v The Astrophysical Journal Letters identifikovali jasný bod světla odpovídající srdci komety neboli jádru. Také zjistili, že jádro komety je asi 50krát větší než u typických komet pozorovaných ve vnitřní sluneční soustavě a jedná se tak o největší jádro, jaké kdy astronomové objevili.

Černější než uhlí

Zajímavá je i barva jádra. Vědci zjistili, že je tak černé, že je skutečně černější než uhlí. Nicméně kometa je stále zhruba 3,2 miliardy kilometrů daleko a doposud se k zemi nepřiblížila dostatečně, takže je stále ještě obtížné ji pozorovat. 

Na své pouti se k Zemi už jednou přiblížila, jak tvrdí vědci ve své studii. Bylo to před 3,5 miliony let, kdy se dostala asi  2,6 miliardy kilometrů ke Slunci. Od té doby putovala především Oortovým oblakem, známým rozlehlým vrakovištěm ledových kamenů, které obklopuje naši sluneční soustavu a rozprostírá se až miliardu kilometrů do vesmíru.

 

 

Zdroj: The Astrophysical Journal Letters, Live Science

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod