Mezinárodní vesmírná stanice provedla manévr před troskami sestřeleného čínského satelitu

 Vesmír 
21. listopadu 2021 21:05 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
ISS musela učinit manévr před troskami z čínského satelitu sestřeleného v roce 2007 Pixabay
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) byla nucena manévrovat. 11. listopadu ji totiž málem zasáhly úlomky. Tyto manévry jsou stále častější, neboť lidstvo stále více oběžnou dráhu znečišťuje.

11. listopadu došlo k manévru ISS. Důvodem byly úlomky ze satelitu. Za 23letou existenci ISS přitom došlo již ke 30 blízkým setkáním s kosmickým smetím, přičemž letos v lednu bohužel došlo ke srážce. Kosmický odpad poškodil palubní robotické rameno.

Listopadový incident zahrnoval trosky z nefunkčního meteorologického satelitu Fengyun-1C, který byl zničen v roce 2007 při testu čínské protisatelitní rakety. Obdobný test přitom nedávno provedlo Rusko, které čelí kritice kvůli mraku trosek ohrožujících ISS. 

Satelit explodoval na zhruba 3500 fragmentů trosek, z nichž většina stále putuje vesmírem. Mnoho z nich přitom zamířily k orbitální oblasti ISS. 

Manévr s pomocí raket

Aby se zabránilo srážce s tím, co zbylo z Fengyun-1C, ruská kosmická zásobovací loď Progress připojená k ISS odpalovala po dobu 6 minut rakety, aby zvedla rychlost ISS o 0,7 metru za sekundu a zvedla její oběžnou dráhu o asi 1,2 kilometru. 

Vesmírný odpad je stále větší problém. Čím více je oběžná dráha Země zaplněná, tím více hrozí kolize satelitů, vesmírných stanic či raket. V současnosti už tam má lidstvo zhruba 5000 satelitů. 

Situaci zhorší Starlink, satelitní konstelace, která má za cíl čítat až zhruba 40 000 internetových satelitů. Psali jsme také: První filmový štáb ve vesmíru. Dvojice ruských herců točí film na ISS

Zdroj: The Conversation.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47