Podle astronomů najdeme život v kosmu do tří let. Klíčem jsou hyceanské planety

 Vesmír 
07. září 2021 08:21 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Astronomové se domnívají, že do příštích dvou až tří let najdou mimozemský život Depositphotos
Astronomové se domnívají, že do příštích dvou až tří let najdou mimozemský život. Klíčem podle nich nejsou planety podobné Zemi, ale nová třída větších horkých, vodních světů, takzvané „hyceanské“ planety.

Při hledání života mimo sluneční soustavu hledají vědci na planetách hmotností, velikostí atmosférickým složením a teplotou podobných Zemi. Astronomové z University of Cambridge ovšem tvrdí, že kandidátů je více.

Horké vodní světy

Narážejí na hyceanskou třídu planet. Tyto planety jsou větší než Země, jsou horké a jsou pokryté oceány. Jejich atmosféra je bohatá na vodík.

Vědci se domnívají, že je reálné tam najít mikrobiální život v následujících dvou až tří letech. Dr. Nikku Madhusudhan z University of Cambridge, Institute of Astronomy tvrdí, že otevírají novou cestu pro hledání života mimo sluneční soustavu. Co jsou hyceanské planety zač?

Hyceanské planety mají vyšší teplotu než Země, stále vak mají velké množství oceánu, v nichž by mohl přebývat mikrobiální život podobný tomu v nejextrémnějších místech pod vodou Země. Tyto planety mají také širší obyvatelnou zónu než planety podobné Zemi.

Nové možnosti pro hledání života

Dřívější studie zjistily, že skalní či ledové exoplanety označované jako super-Země jsou díky obsahu vodíku v atmosféře neobyvatelné.

Nedávná studie hyceánského mini-Neptunu K2-18b pod vedením Dr. Madhusudhana však ukázala, že za určitých okolností tyto podmínky život podporovat mohou, což vedlo k prozkoumávání planetárních a hvězdných vlastností s takovými podmínkami.

Výzkum vedl k objevení nové třídy hyceanských planet, které jsou 2,6krát větší než Země a panují na nich teploty téměř 200 stupňů Celsia.

Zdroj: The Astrophysical Journal.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008