Distribuce energie na Měsíci by mohla být záležitostí ohýbání slunečního světla

 Vesmír 
05. dubna 2021 17:10 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Měsíční základny budou potřebovat spoustu energie Ronald Neale
Za méně než tři roky se astronauti vrátí na Měsíc poprvé od doby misí Apollo. V rámci programu Artemis není účelem pouze vyslat mise s posádkou zpět na měsíční povrch, aby prozkoumaly a shromáždily vzorky. Jde o mnohem více.

Tentokrát je totiž cílem vybudovat důležitou infrastrukturu, mimo jiné transportní stanici pro lety dál do vesmíru a také základnu, která umožní trvalý průzkum Měsíce.

Na Měsíci bude třeba energie

Klíčovým požadavkem pro tento ambiciózní plán je ovšem přístup k energiím, což může být obtížné v regionech, jako je povodí jižního pólu Aitken, kráterovaná oblast, která je trvale zastíněna.

V rámci řešení tohoto problému navrhl výzkumník z výzkumného střediska NASA v Langley Charles Taylor nový koncept známý jako "Light Bender“. Použitím optiky dalekohledu by tento systém zachytil a distribuoval sluneční světlo na Měsíci.

Koncept Light Bender byl jedním z 16 návrhů, které byly vybrány pro I. fázi programu NASA Innovation Advanced Concepts (NIAC), nad nímž dohlíží Ředitelství misí vesmírných technologií (STMD).

I tento návrh představuje širokou škálu inovativních nápadů, které by mohly pomoci dosáhnout cílů NASA v oblasti průzkumu vesmíru. Design Taylorova konceptu byl inspirován heliostatem, zařízením, které se přizpůsobuje tak, aby kompenzovalo zdánlivý pohyb Slunce na obloze tak, aby neustále odráželo sluneční světlo směrem k cíli.

V případě Light Bender se používá optika dalekohledu Cassegrain k zachycení, koncentraci a zaostření slunečního světla, zatímco Fresnelova čočka se používá k zarovnání světelných paprsků pro distribuci do více zdrojů umístěných ve vzdálenosti 1 kilometr nebo více. Toto světlo je poté přijímáno fotovoltaickými poli o průměru 2 až 4 metry, které přeměňují sluneční světlo na elektřinu.

Kromě stanovišť je Light Bender schopen dodávat energii kryochladicím jednotkám a mobilním roverům a dalším průzkumným vozidlům, včetně 3D tiskáren, které budou stavět povrchové struktury.

"Tento koncept je lepší než alternativy, jako je vysoce neefektivní laserový paprsek, který převádí světlo na elektřinu pouze jednou, a samozřejmě i oproti tradiční distribuci energie, která se spoléhá na kabelový systém," popsal Taylor.

Energie tak bude i na odvrácené straně Měsíce

Ale asi největší výhodou tohoto systému je způsob, jakým může distribuovat energii do trvale zastíněných kráterů povrchu Měsíce, které se nacházejí v jižní polární oblasti Měsíce.

V nadcházejících letech si totiž v této oblasti vytvoří dlouhodobá stanoviště několik vesmírných agentur včetně NASA, ESA, Roscomos a Čínské národní kosmické agentury, a to kvůli přítomnosti vodního ledu a dalších zdrojů.

Nyní Taylorův systém projde studií proveditelnosti a bude provedeno vyhodnocení dalších alternativ. Zatím to ale vypadá, že Light Bender v kontextu měsíční základny umístěné poblíž jižního pólu Měsíce během trvalých operací na povrchu Měsíce bude tím pravým energetickým systémem, který umožní trvalé fungování na Měsíci. Dále čtěte: Astronomové vytvořili navigační systém pro mezihvězdné cestování vesmírem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve