Podívejte se na úžasné plány pro první město na Marsu

 Vesmír 
29. března 2021 14:40 / Mirka Malá
  10
📷
5 fotografií v galerii
Město má být postaveno na jednom z marťanských útesů ABIBOO Studio/SONet
Architektonická firma ukázala svoje ambiciózní plány pro Nüwa, udržitelné město na Marsu, ve kterém by mohlo žít až 250 000 lidí v převážně podzemních jeskynních systémech.

Nüwa, město pojmenované po čínské mytologické bohyni, která roztavila pět kamenů, je umístěno uvnitř skalní stěny, kde by byli obyvatelé chráněni před poškozením kosmickým a slunečním zářením.

Přestěhovat se na Mars bude možné za tučné cestovné

Pokud se rozhodnete přestěhovat na Mars, vaše letenka ve výši 300 000 dolarů bude zahrnovat jednosměrný let do Nüwy, obytnou jednotku o rozloze 25 až 35 metrů čtverečních, plný přístup ke všem zařízením, služby podpory života a jídlo a také závaznou pracovní smlouvu na úkoly přidělené městem, jak ve svém projektu uvádí architektonické studio, které za tímto konceptem stojí.

Co všechno ale bude zapotřebí, aby lidé mohli bezpečně žít na Marsu? Firma především vymyslela, jak chránit obyvatele před zářením. A obyvatelé budou muset být schopni pěstovat plodiny, aby byli co nejvíce soběstační, protože dovážet jídlo ze Země je zkrátka příliš komplikované.

Při řešení obou problémů architektonická společnost spolupracovala s mezinárodním týmem vědců vedeným astrofyzikem Guillemem Angladou, který objevil exoplanetu Proxima-B. Společně město navrhli vybudovat v marťanského útesu Tempe Mensa. Útes je součástí oblasti Tharsis. Při výběru tohoto konkrétního místa skupina předpokládá jak ochranu obyvatel před radiací, tak jejich vystavení přímému světlu, aby místo bylo rovněž vhodné pro pěstování plodin.

Ve městě budou fungovat i vlaky a autobusy

Lidé budou žít na útesových terasách a povrch planety budou navštěvovat pouze v případě potřeby. Budou moci po městě cestovat vlakem a autobusem a obrovskými výtahovými systémy uvnitř útesu.

"Na úpatí útesu budou v údolí umístěny velké pavilony pro sociální interakci. Tyto pavilony budou průhledné, aby poskytovaly výhled do marťanské krajiny.  V údolí existují také specifické struktury pro nemocnice, školy a univerzity, sportovní a kulturní aktivity, nákupní oblasti a nádraží, které komunikuje s raketoplány," popisují architekti z firmy Abiboo. V plánech pro Nüwu je zahrnuto nejen pěstování plodin, ale i chov hospodářských zvířat.

Zatímco Elon Musk prohlásil, že plánuje mít na Marsu město do roku 2050, mluvčí Abiboo řekl, že ještě není stanoveno datum, kdy by se jejich město mělo začít stavět, a to navzdory falešným zprávám o zahájení výstavby v roce 2054. Stejně jako u Muskova plánu na osídlení Marsu vše o Nüwě vypadá a zní skvěle, ale faktor udržitelnosti je stále velkým otazníkem.

Obyvatelé města by podle plánů měli mít přístup k raketoplánu, který by je dopravil na Zemi a zase zpět, a to každých 26 měsíců, přičemž startovací okna budou trvat 1 až 3 měsíce. Nicméně kdyby na Marsu potřebovali léky, nebo jiné důležité věci ze Země, dodávka by trvala přinejmenším několik měsíců. Až se tyto plány uskuteční, půjde rozhodně o nejdelší dobu cestování, kterou lidé zažijí od prvních dnů cestování po moři před tisíci lety. Dále čtěte: Neznámé mikroby byly objeveny na Mezinárodní vesmírné stanici.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve