Australská observatoř mapuje hluboký vesmír závratnou rychlostí. Během krátké doby objevila milion nových galaxií

 Vesmír 
10. prosince 2020 08:42 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Průzkum hlubokého vesmíru bude snadnější a detailnější Pixabay
Nový výkonný radioteleskop, který se nachází ve vnitrozemí Austrálie, dokázal v naprosto rekordním čase zmapovat obrovskou část vesmíru. Během velice krátké doby astronomové s jeho pomocí objevili přibližně milion nových galaxií a otevřeli tak cestu ke zcela novým objevům.

Australská radiová observatoř je jednou z nejvýkonnějších na světě. Důkazem je fakt, že radioteleskop během velice krátké doby objevil přibližně jeden milion nových galaxií a vědcům tak otevírá cestu ke zcela novému rozměru vesmíru. 

Toto unikátní zařízení s názvem Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), jehož výstavba vyšla na 138 milionů amerických dolarů (v přepočtu zhruba 3 miliardy korun), dokázalo za pouhých 300 hodin zmapovat asi 3 miliony galaxií. Podobný průzkum běžnými observatořemi by přitom trval nejméně deset let.

Nový rozměr vesmírného průzkumu

„Náš radioteleskop skutečně mění to, co bylo dodnes vnímáno jako průzkum vesmíru,“ uvedl astronom David McConnell, který je vedoucí studie Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) o jižní obloze na Mastison Radioastronomy Observatory v západní Austrálii.

Unikátní zařízení

Nový australský radioteleskop je unikátní zejména tím, že má velice široké zorné pole díky množství přijímačů, které umožnují pořizovat panoramatické snímky oblohy v obrovském rozlišení. K mapování oblohy tak astronomům stačilo pouhých 903 snímků. Běžné průzkumy částí vesmíru přitom vyžadují i desetitisíce snímků.

Astronomové tak díky značné rychlosti průzkumu oblohy mohou sledovat změny, které dříve neviděli. Data z teleskopu astronomů poslouží například k lepšímu poznání o formování hvězd, a také vývoje galaxií a černých děr. Dále čtěte: Vědci střílí lasery do extrémní mlhoviny. Snaží se tak o korekci turbulencí způsobených zemskou atmosférou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47