Podle vědců vychází klasifikace planet z folkloru a astrologie spíše než z vědy

 Vesmír 
11. prosince 2021 13:36 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pluto by měl být podle vědců opět klasifikován jako planeta Pixabay
Co je je to vlastně planeta? Podle Mezinárodní astronomické unie (IAU) jsou to tělesa obíhající Slunce s dostatečnou hustotu, která vyčistila svou gravitací vlastní oběžnou dráhu. Podle Amerických vědců však tato kritéria spoléhají více na folklor a astrologii než na vědu.

Definice planet byla podle IAU schválena v roce 2006 a vyškrtla ze seznamu Pluto. Máme tedy planety: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Vědci z Univerzity střední Floridy prošli během pěti let planetární vědeckou literaturu z posledních 400 let. 

Zjednodušme definici 

Zjistili, že se definice stanovená otcem astronomie Galileo Galileiem v roce 1630 změnila. Slavný astronom tvrdil, že planety jsou tvořeny z časem se měnících prvků - jsou tedy geologicky aktivní. Tato definice zůstala v platnosti do 20. století. Když byl v roce 1930 objeven Pluto, byl klasifikován jako planeta. 

Na to nyní naléhají i američtí vědci. Podle nich je vhodné zjednodušit klasifikaci planet a definovat je podle toho, zda jsou, nebo nejsou geologicky aktivní. „Je to jako definovat savce. Jsou to savci, ať žijí na souši či v moři. Nejde o to, kde se nacházejí, jde o přirozené vlastnosti, které z nich dělají to, čím jsou,” tvrdí vedoucí práce a planetární vědec Phillip Metzger. 

Folklor a astrologie 

Pokud by vědci tuto změnu prosadili, výrazně by nám přibylo nových planet. Byly by mezi nimi měsíce, trpasličí planety a asteroidy. 

Vědci si všimli, že v letech 1910 až 1950 zájem o planetární vědu klesal, alespoň tedy podle počtu vědeckých článků. Během tohoto období nastalo vakuum, v němž nahradil vědeckou definici folklor a astrologie. Staly se populární almanachy vytvářející meteorologické a jiné předpovědi založené na polohách malého počtu planet. 

Jinými slovy, byla to astrologie. Vedlo to k vnímání toho, že pouze největší tělesa obíhající Slunce jsou planety. A následně se tento způsob uvažování dostal až do vědecké literatury. 

„Takže to, o co se snažíme, je dostat Galileia znovu z vězení,” řekl Metzger. Psali jsme také: Sonda New Horizons fotila i odvrácenou stranu Pluta. Až teď ji vědci zveřejnili

Zdroj: Metzger's website.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008