Náraz obřího asteroidu před miliony let zažehl sérii ničivých procesů nejen v oceánu

 Vesmír 
30. listopadu 2020 07:33 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Dopad asteroidu způsobil vymírání většiny života na planetě  Pixabay
Před šestašedesáti miliony lety zasáhl naši planetu velký asteroid, kterému se přičítá také vyhubení dinosaurů. Tato událost zahájila sérii ničivých procesů, které vyhubily většinu života na Zemi i v oceánech. Vědci nedávno popsali také další katastrofu, kterou na Zemi dopad asteroidu způsobil.

Před miliony let se z vesmíru přiřítilo obrovskou rychlostí zkázonosné vesmírné těleso a narazilo do Země. Velký asteroid o průměru 10 až 15 kilometrů v místě nárazu do Země vytvořil kráter Chicxulub na poloostrově Yucatán v Mexickém zálivu. Mohutná vulkanická provincie Deccan Traps v Indii vybuchla a vychrlila do atmosféry obrovské množství popela a plynů.

Vlivem těchto událostí se planeta Země stala těžkým místem k přežití. Během následujícího období vyhynulo na planetě nejméně 75 procent života a klima se výrazně změnilo. Vědci ale nedávno zjistili, že to nebylo vše, co se v této době na Zemi odehrávalo.

Aktivoval podmořské sopky

Vědecký výzkum prokázal, že dopad asteroidu vyslal vlny napříč tektonickými deskami, které aktivovaly rozsáhlé hlubokooceánské vulkány. Tyto sopečné erupce přitom podle vědců patřily k nejrozsáhlejším vulkanickým činnostem během samotné existence naší planety.

Pro získání důkazů o pradávné podmořské vulkanické aktivitě v souvislosti s dopadem asteroidu vědci využili stávající údaje, aby zjistili, jakým způsobem se struktura mořského dna změnila za posledních 100 milionů let.

Masivní změny v Indickém oceánu

V oblasti Indického a Tichého oceánu nalezli masivní změny způsobené vulkanickou činností, které datovali do období dopadu asteroidu. Vědci získali cenné důkazy o tom, že stejné peklo, které nastalo na zemském povrchu, se pravděpodobně odehrávalo i v oceánech.

Vědci se nyní pokoušejí zjistit, na kterých dalších místech na planetě byly aktivovány podmořské vulkány a jaká z událostí, které následovaly krátce po dopadu, byla pro vyhynutí dinosaurů nejkritičtější. Dále čtěte: (Na Marsu byla objevena záhadná trojice propojených kráterů).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47