Vědci objevili něco zvláštního. Uranu uniká plyn

 Vesmír 
13. dubna 2020 12:09 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Uran je plynným obrem Depositphotos
Vědci objevili něco zvláštního, co na ně doslova číhalo ve 34leté dávce dat z mise Voyager 2. Zjistili, že Uranu v podstatě uniká plyn.

Vědci v datech našli plazmoid, což je koule ionizovaných plynů vytažených z atmosféry, v tomto případě Uranu. Tyto výbuchy atmosférického materiálu jsou pak následně magnetickým polem odváděny z planety. Je to vůbec poprvé, kdy byly na Uranu zaznamenány plazmoidy, čímž se vědci dozvěděli hodně o záhadné planetě.

Obrovská plynová koule

Kosmičtí fyzici Gina DiBraccio a Dan Gershman z Goddardova vesmírného letového centra NASA procházeli data Voyageru, když objevili ionizovaný vodíkem naplněný plazmoid měřící minimálně přes 204 tisíc kilometrů.

Atmosférický únik, jak se často říká, je běžným jevem na jiných planetách. Ionizovaný vodík pomalu sklouzává například z povrchu Venuše a atmosférická ztráta byla také pozorována na Saturnu. A pak je tu Země, které ročně uniká zhruba 90 tun atmosférického materiálu. Některé měsíce v naší sluneční soustavě také mají atmosférický únik, stejně jako třeba Titan.

Magnetická pole totiž slouží důležitému účelu. Chrání atmosféru planety před škodlivým zářením.

Na Uranu je to trochu jinak

Uran je ale specifický. Nejprve se tato planeta převrátí na bok. Osa její magnetosféry je 60 stupňů od své osy rotace, což vytváří významné kolísání v jejím magnetickém poli. Magnetosféra Uranu je navíc nejspíš sezonní, což znamená, že se otevírá a uzavírá s měnícími se ročními obdobími.

Je tu ale spousta věcí, kterými si vědci zdaleka nejsou jistí a rádi by magnetické pole Uranu zkoumali ještě blíže. Není se co divit. Uran je totiž sedmá planeta od Slunce, třetí největší a čtvrtá nejhmotnější planeta ve Sluneční soustavě. Řadí se taky mezi plynné obry a společně s Neptunem i mezi ledové obry. Dále čtěte: Astronomové objevili exoplanetu, kde z oblohy prší železo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47