NASA nechala postavit obří iontový motor. Bude sloužit k vychýlení asteroidu

 Vesmír 
31. března 2020 08:11 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obří iontový motor má pomoci s vychýlením asteroidu Internet
Navzdory celosvětovému boji proti koronaviru, který je aktuálně rozhodně největším tématem, existují také další vážné hrozby, které není možné příliš podceňovat. Jedním z vážných nebezpečí, která mohou život na planetě ohrozit, jsou také například asteroidy. Vědci nyní proto vyvinuli speciální iontový motor, který by měl pomoci s manipulací potencionálně nebezpečného asteroidu, jenž by mohl narazit do Země.

Vesmírné agentury NASA a ESA se již delší dobu zabývají plány, jak zabránit kolizi asteroidu, který by mohl ohrozit život na Zemi. NASA si nechala v rámci své mise NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) postavit obří iontový motor, s jehož pomocí chce vychýlit asteroid z jeho oběžné dráhy.

Zahájení zkušební mise DART je naplánována na 22. července 2021. Tato mise má sloužit jako demonstrace kosmické technologie, která využívá kinetické síly k odklonění asteroidu z kolizního kurzu se Zemí. Zkoušky této techniky se uskuteční na malém binárnímu asteroidnímu systému zvanému Didymos. Samotný asteroid však nepředstavuje pro Zemi žádnou hrozbu.

Větší z dvojice asteroidů Didymos A má průměr asi 780 metrů, zatímco menší, Didymos B, má jen asi 160 metrů. Mise DART bude zaměřena na manipulaci s tělesem Didymos B, který se svou velikostí podobá většině asteroidů, které mohou přestavovat pro Zemi riziko.

Po vypuštění v červenci 2021 dosáhne mise DART svého cíle 22. září. Dopravu k asteroidu bude mít na starost nový výkonný iontový stroj s názvem Evolutionary Xenon Thruster - Commercial (NEXT-C) NASA.

Motor se skládá ze dvou primárních komponent, kterými jsou pohonná jednotka a jednotka pro zpracování energie. Nový typ motoru je nyní vystavován nejrůznějším testům, které mají simulovat podmínky letu do vesmíru.

NEXT-C je výkonný motor, ale na rozdíl od raketových motorů, které generují obrovské množství tahu, díky kterému je raketa schopna překonat gravitaci Země, pracuje úplně jinak. Motor je asi třikrát výkonnější než iontové disky NSTAR na kosmické lodi NASA DAWN a Deep Space One.

Iontový motor dokáže generovat výkon 6,9 kW a tah 236 Nm. Iontové motory přitom nespalují palivo jako raketové motory, ale používají pohonnou hmotu. Obvykle je takovou látkou například plyn s názvem xenon, který má bohaté využití také v průmyslu.

Xenon je přiváděn do komory, kde narazí na speciální  mřížku. Solární panely dodávají elektřinu do mřížky, která kladně xenon nabije, v druhém směru se zase nabije záporně. Díky tomu se generuje určité množství tahu, který chce NASA použít pro vychýlení asteroidu. Dále čtěte: (Obří a potenciálně nebezpečný asteroid v dubnu proletí kolem Země).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008