Když měření odporuje teorii. Astronomové našli galaxii bez temné hmoty

 Vesmír 
14. prosince 2021 14:36 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Galaxie AGC 114905 popírá známé modely a teorie o galaxiích Pixabay
Astronomové z Nizozemska, Británie a Ameriky zkoumali ultra-difúzní trpasličí galaxii AGC 114905 a po usilovném měření v ní nenašli známky po temné hmotě. Jejich práce tak odporuje teorii, že galaxie bez temné hmoty nemohou držet pohromadě.

AGC 114905 se nachází ve vzdálenosti 248 milionů světelných let. Byla klasifikována jako ultra-difúzní trpasličí galaxie. Slovo trpasličí přitom neodkazuje na její rozměry, ale na její svítivost. 

AGC 114905 je totiž zhruba stejně velká jako Mléčná dráha, jenom má tisíckrát méně hvězd. Podle teorií drží galaxie pohromadě díky temné hmotě. Zdá se, že AGC 114905 temnou hmotu nemá. 

Astronomové shromáždili data observatoře Very Large Array. Následně vytvořili graf, který znázorňoval vzdálenost plynu od středu galaxie a rychlost jeho rotace. 

Když měření odporuje teoriím 

Jde o standardní způsob, jak odhalit temnou hmotu, v tomto případě však neúspěšně. „Po čtyřiceti hodinách podrobného pozorování však důkazy o galaxii bez temné hmoty jen zesílily,” přiznal astronom Pavel Mancera Piña z University of Groningen. Podle grafu lze pohyb plynu vysvětlit hmotou normální. K žádným abnormalitám vyvolaným temnou hmotou zde nedochází. 

„Zvětšuje se rozdíl mezi pozorováním a teorií,” dodává Mancera Piña. Možné vysvětlení? AGC 114905 mohla být zbavena temné hmoty jinou velkou galaxií ve velké blízkosti. Jenomže žádné jiné galaxie zde nejsou. 

Astronomové našli celkem šest galaxií s nízkým nebo žádným obsahem temné hmoty. Momentálně zkoumají další ultra-difúzní trpasličí galaxii. Pokud budou výsledky stejné, možná to změní náš pohled na strukturu a fungování galaxie. Psali jsme také: Proud plynu, který navždy změní nebe, zasáhne Mléčnou dráhu mnohem dříve, než si vědci mysleli.

Zdroj:  Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47