Experti varují, že levné vesmírné satelity mohou být snadnou kořistí hackerů

 Vesmír 
26. února 2020 16:50 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé levné satelity mohou být snadnou kořistí hackerů Interenet
Minulý měsíc se stala společnost SpaceX provozovatelem největší sítě satelitů ve vesmíru. Ke konci ledna měla společnost ve vesmíru 242 aktivních satelitů a během příštích deseti let jich plánuje vypustit až 42 tisíc. Pokud by se takové sítě zmocnili hackeři, mohl by to být vážný problém.

V rámci ambiciózního projektu, v rámci kterého chce americká vesmírná společnost SpaceX pokrýt většinu zeměkoule vysokorychlostním internetem, bude do vesmíru vypuštěno obrovské množství družic. Společnost jich plánuje v příštím desetiletí na oběžnou dráhu vypustit až 42 tisíc.

Satelity ve vesmíru jsou pro Zemi velkým přínosem, ale experti varují, že s rostoucím počtem levných satelitů ve vesmíru roste i riziko ovládnutí hackery. Některé typy jednodušších družic se totiž mohou stát pro hackery doslova snadnou kořistí.

Pokud by se hackerům podařilo získat kontrolu nad rozsáhlou sítí družic, mohlo by to pro Zemi znamenat značnou hrozbu. Hackerské skupiny by tak například mohly ovlivnit chod energetických společností nebo dopravních systémů. Pokud by naopak dokázali převzít konstrolu nad satelitem s pohonem pro provádění manévrů, mohli by zase ohrozit další satelity ve vesmíru.

Stále více satelitů totiž používá open source technologie. Díky tomu vzniká riziko, že hackeři mohou do podobných systémů implementovat takzvaná zadní vrátka, která by jim umožnila převzít nad satelitem kontrolu.

Nejvíce ohrožené jsou satelity typu CubeSat, které mohou být snadno ovládnuty pomocí škodlivých příkazů prostřednictvím specializovaných pozemních antén. Hackování více sofistikovaných satelitů je ale také reálnou hrozbou.

Scénář, kdy hackeři ovládli satelit, nastal například v roce 1998, kdy hackeři převzali kontrolu nad americko-německým rentgenovým satelitem ROSAT. Udělali to prostřednictvím ovládnutého počítačového systému v Goddardově vesmírném letovém centru v Marylandu.

Další případ se stal v roce 1999, kdy hackeři převzali kontrolu nad britskými satelity SkyNet a požadovali výkupné za jejich předání. Pokud by se však nyní podařilo hackerům ovládnout rozsáhlou síť satelitů, byl by to podle expertů vážný problém. Dále čtěte: (Vesmírný televizní satelit díky poruše exploduje).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve