Prastará kniha objevená v jedné z berlínských knihoven rozpoutala senzaci mezi českými historiky. Přepisuje dějiny Česka

 Objevy 
30. srpna 2021 09:08 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Starý rukopis z německé knihovny prozradil historické informace z Krkonoš Depositphotos
Nedávno objevená kniha Vlachů v jedné z berlínských knihoven se stala doslova senzací mezi českými historiky. Tato kniha plná alchymistických textů totiž mimo jiné přepisuje dosavadní známé dějiny krkonošské oblasti. Lidské aktivity v Krkonoších začaly díky drahým kovům mnohem dříve, než se předpokládalo.

Před časem byla objevena v berlínské státní knihovně historická kniha Vlachů, která doslova přepisuje dějiny Krkonoš. Nejstarší písemné dějiny této hornaté obasti se datují do poloviny 16. století, díky novému objevu této knihy se však posouvají o sto let. Historici z Krkonoš tak tuto knihu považují za naprostou senzaci, protože odkryla historický význam regionu, kam se vydávali lidé kvůli cenným kovům.

Historických záznamů, které by dokládaly význam krkonošské oblasti, se do dnešních dob příliš mnoho nedochovalo, proto je každá nově objevená písemnost pro historiky velkou cenností. Většina historické literatury byla zničena během 20. století nebo v pobělohorské době, kdy ji církev označila za kacířskou. Kopii berlínské knihy se proto historikové snažili od jejího objevení získat a nyní se jim to podařilo. 

Přepisuje dějiny Krkonoš

Historie moderních dějin Krkonoš sahá podle dosavadních záznamů do 16. století, kdy je lidé začali osidlovat. Nově objevená kniha Vlachů však dokazuje, že do Krkonoš přicházeli lidé až z Itálie již v 15. století, kdy je do oblasti přitahovala ložiska drahých kovů. Část historických textů je v němčině a část v latině, naši výzkumníci však těží informace především z německé části.

Skupina českých historiků tak pracuje na překladu jednotlivých částí knihy, která poskytuje velice cenné informace z historie Krkonoš. Podle zjištěných informací kniha nejspíše vznikla rukou Antonia Vale, což byl měšťan z Bratislavy. Tomuto autorovi je také připisována řada alchymistických textů, kterých je v knize mnoho.

Místa v mapách existují dodnes

Dvojjazyčnost knihy však nevylučuje, že autorů rukopisu mohlo být i více. V knize se také nacházejí některé dobové mapy s vyznačenými místy, která existují dodnes. Autor v rukopisu mapuje také svou vlastní cestu od Jelení Hory až do Szklarske Poreby. Historici se přeloženou knihu chystají vydat již příští rok. Dále čtěte: (Neobvyklá stavba objevená v Mexico City bude znovu pohřbena pod vrstvou zeminy).

Zdroj: Česká Televize.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve