Archeologové našli v žumpě ze 14. století vzácné předměty

 Objevy 
07. března 2020 07:40 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Středověká žumpa vydala mnohá tajemství MOLA
Archeologové objevili žumpu ze 14. století, která prošla v průběhu staletí renovacemi a nakonec se přeměnila z nádoby pro lidské exkrementy na módní sklep s latrínou.

Od objevení žumpy v Londýně na konci roku 2019 archeologové v Archeologickém muzeu v Londýně tento nález prozkoumali a našli řadu vzácných artefaktů, včetně zlatého prstenu, železné ostruhy na koně a středověkou vidličku.

Tým dokonce odkryl vzácnou středověkou dlaždici zobrazující podivné mytické stvoření s lidskou hlavou na jednom konci a ocasem na druhém konci.

Samotná žumpa je poměrně velká. Je to čtverec o rozměrech přibližně 4,5 metru, který je postaven z křídových stěn. Žumpa je více než 4 metry hluboká a archeologové předpokládají, že před přestavbou byla ještě hlubší.

Žumpu už ve středověku pravidelně čistili

Předběžné zkoumání ukazuje, že žumpa sloužila svému účelu asi jedno celé století, ale mohlo to být i déle. Žumpy se totiž už tehdy pravidelně čistily, takže žumpa mohla být fakticky používána déle, než lze ze současného archeologického nálezu určit.

V 17. století byla žumpa přestavěna na sklep. V následujících desetiletích přidali dělníci několik vrstev zděných podlah, přičemž poslední vrstva pochází z 18. století. V 19. století pak byla do severozápadního rohu přidána malá latrína.

Žumpa za staletí, po která byla používána, vydala mnohé cenné artefakty, které do ní během používání zřejmě napadaly. Například archeologové našli skleněnou misku a skleněný kalamář. Zlatý prsten pochází ze 14. století a má granátový kámen. Nalezená vidlička má dva hroty, a zřejmě se používala ke konzumaci masa a sladkých pokrmů.

Nejzajímavějším nálezem je však podlahová dlaždice s vyobrazením mytického zvířete, jejíž stáří archeologové datují mezi roky 1350 až 1390. Byla součástí panelu se čtyřmi dlaždicemi. Ty se často používaly v palácích a klášterech v období středověku. Dále čtěte: Starověký chrám, nalezený v Izraeli, přepisuje historii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47