Nové roje slunečních skvrn jsou neskutečně obrovské. Svou velikostí by dokonce dokázali pohltit celou Zemi

 Země a Příroda 
21. dubna 2022 10:31 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Vědci s napětím sledují, jak se vyvinou nebezpečné sluneční erupce NASA
Na povrchu Slunce se objevily dva obrovské roje slunečních skvrn. Ty budou zdrojem potenciálně škodlivých slunečních erupcí v nadcházejících měsících. Některé sluneční skvrny jsou dokonce tak obrovské, že by mohly spolknout celou Zemi.

Nové skupiny slunečních skvrn jsou tzv. třetí skupinou slunečních skvrn, která je stále skryta za severovýchodním okrajem Slunce. Každý roj se skládá z několika slunečních skvrn a pokrývá oblast stovek milionů čtverečních kilometrů. Tato oblast je mnohem větší, než je průměr Země. Jsou způsobeny magnetickým narušením viditelné fotosféry Slunce, které odhaluje relativně chladnější vrstvy pod nimi. A protože Slunce ještě není na vrcholu svého jedenáctiletého cyklu, očekává se, že bude ještě hůř, uvádí Live Science.

Co nás čeká za dva roky?

Vědci totiž očekávají, že současný cyklus dosáhne své maximální aktivity koncem roku 2024 nebo začátkem roku 2025. Energie z aktivních oblastí se může uvolňovat jako záření, tedy sluneční erupce a výrony koronální hmoty, což jsou zjednodušeně řečeno super horké koule plazmatu.

A to je obrovské nebezpečí pro elektrické sítě, satelity či veškeré komunikační sítě tady na Zemi. Masivní sluneční erupce třídy X1.1 detekované před několika dny zřejmě pochází ze třetí aktivní oblasti slunečních skvrn, které rotují na viditelném slunečním disku v pozadí dalších dvou.

Vědci rozdělují sluneční erupce do pěti tříd, z nichž každá je podle NASA 10krát silnější než předchozí. Jde o třídy A, B, C, M a X. Každá kategorie má devět tzv. podkategorií a nejvýkonnější erupce třídy X dokážou pojmout více než 10krát větší výkon než erupce X1, takže teoreticky neexistuje žádný limit na to, jak velké mohou být. Dosud největší změřené erupce v lidské historii přišly v roce 2003 a byly klasifikovány jako X28

Před několika dny už tyto sluneční erupce problémy na Zem přinesly

Středisko pro předpověď kosmického počasí Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámilo, že puls rentgenového záření z erupce X1, která proběhla před několika dny, způsobil silný výpadek na rádiových frekvencích pod 30 MHz v jihovýchodní Asii a Austrálii, ačkoli Zemi plně nezasáhly. 

Pokud však za dva až tři roky Zemi zasáhnou, bude to mít vážné následky. Vypadnou nejen komunikační, ale i energetické sítě a může to trvat týdny nebo dokonce i měsíce. A vědci to nedokáží přesně předpovědět. 

Doposud se zdá, že moderní svět se nejhorším dopadům slunečních bouří vyhnul a provozovatelé energetických sítí nyní vylepšují svá zařízení, aby byla odolnější. Ale některé z nejhorších slunečních erupcí v nedávné historii, například ta z roku 2003, vyřadily elektřinu v některých částech Evropy a v Jižní Africe i na několik hodin. To by ale ještě byla ta lepší varianta.

Zdroj: Live Science, Space

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008