Nečekané zjištění. Na světě žily 2,5 miliardy přemnožených T-Rexů, než je zabil asteroid

 Země a Příroda 
20. dubna 2022 12:03 / Mirka Malá
  4
📷
2 fotografie v galerii
Byl velký, nebezpečný a přemnožený Pixabay
Jen si to představte. 2,5 miliardy velmi nebezpečných T-Rexů chodilo po Zemi a tito predátoři tak prakticky ovládali svět v období křídy.

Vědci toto šokující číslo uvedli ve své nové studii publikované v časopise Science.  Paleontolog Steve Brusatte, autor bestselleru The Rise and Fall of the Dinosaurs, řekl: "Pokud jeden T-Rex velikosti autobusu není pro někoho dostatečně děsivý, představte si, že asi 20 000 z nich bylo pravděpodobně tam venku připraveno zaútočit v kteroukoliv chvíli."

T-Rex se dožíval v průměru 19 let

Takové číslo se víceméně rovná současnému počtu lvů, kteří žijí v Africe, uvádí The Sun. Vynásobte to několika miliony let a dostanete se na miliardy T-Rexů, což je představa, která doslova nahání hrůzu.

Vědci vypočítali, že T-Rex se dožíval v průměru asi 19 let a že průměrná hustota populace byla asi jeden Rex na každých 60 čtverečních kilometrů. Také odhadli, že T-Rex, který měl čelisti schopné rozdrtit kosti a silné zadní nohy pro pronásledování kořisti, měl energetické požadavky někde mezi současnými lvy a varany komodskými, největšími ještěry na Zemi. To znamená, že pro ostatní druhy číhalo obrovské nebezpečí v podobě T-Rexe prakticky na každém rohu.

Největší predátor všech dob

To je přesně T-Rex. O to hrůznější je představa toho, kolik jich na Zemi vlastně žilo. 2,5 miliardy je skutečně děsivé číslo. Tyranosauři také patrně patřili k vůbec posledním žijícím druhohorním dinosaurům a jejich řádění na Zemi ukončila až katastrofa na konci období křídy před 66 miliony let.

Skoro by se chtělo říct, že vesmír věděl, co dělá, když na Zemi dopadl asteroid a ukončil existenci těchto až 13 metrových zabijáků.

Zdroj: The Sun, Wikipedia

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47