Boření mýtů. Lidské tělo je uzpůsobeno k fyzické aktivitě i ve stáří

 Věda a Výzkum 
11. prosince 2021 16:03 / Radek Chlup
  5
📷
2 fotografie v galerii
Fyzická aktivita znamená dobré stárnutí  Pixabay
V moderním světě mají stárnoucí lidé tendenci upouštět od fyzické aktivity. S tím však přichází řada vzrůstajících zdravotních rizik. Vědec si klade otázku, proč si lidé nemohou zachovat zdraví při postupném životním zpomalování? Odpovídá s hypotetickými výsledky.

Novou studii vedl David E. Lieberman, evoluční biolog z Harvardské univerzity. Při svém pátrání čerpal z výsledků dřívějších prací o fyzické aktivitě a její prospěšnosti na zdraví, jako je údržba nižšího krevního tlaku a systémové projevy zánětů. 

Podle Libermana se musíme podívat směrem do minulosti. On zároveň nabourává některá přesvědčení evolučních biologů a jiných vědců, kteří tvrdí, že délka života byla až donedávna krátká. 

Podle fosilních důkazů z doby před 40 000 lety byla poměrně běžná délka života v průměru sedm dekád. Lidé stárli, předávali si zkušenosti a dovednosti, přičemž stále mohli shánět potravu či vykonávat jiné práce, což vyžadovalo zdravý fyzický pohyb. 

Boření klišovitých mýtů

Nejenže Lieberman boří mýty o tom, že se kdysi lidé nedožívali vysokého věku, rovněž se domnívá, že pravidelná fyzická aktivita s postupujícím věkem zajistila jejich lepší zdraví. Díky fyzické aktivitě přebytečná energie podporovala tkáně a nedocházelo k takovému ukládání tuku jako dnes. 

Další hypotézou je, že přebytečná energie podporovala regeneraci tkání a buněk, které s fyzickou aktivitou degradují, ale po této regeneraci jsou silnější.

Byly by zaceleny trhliny ve svalových vláknech, došlo by k obnově poškozené chrupavky, a zahojily by se mikrofraktury. Rovněž by docházelo k většímu uvolňování antioxidantů a protizánětlivých látek, bez fyzické aktivity totiž tyto funkce v lidském těle otupují. 

Podle odborníka je fyzická aktivita přirozená i v pozdním věku. Zajistí nám totiž dobré stárnutí. V dnešní době se bohužel lidé ve všech věkových kategoriích přestávají hýbat díky technologiím. Psali jsme také: Průměrná délka života člověka roste. Vědci ale přicházejí se zjištěním, které bude pro mnohé velkým zklamáním

Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47