V jeskyni byl nalezen přívěsek z mamutí kosti. Ukazuje mimořádný talent našich předků

 Objevy 
05. prosince 2021 14:58 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Přívěsek z mamutí kosti byl nalezen v jeskyni Stajnia  Pixabay
V roce 2010 byl v polské jeskyni Stajnia objeven 41 500 let starý zdobený přívěsek. Podle vědců jde o nejstarší přenosné umění v Eurasii, které dokazuje mimořádné manuální dovednosti a kreativitu této skupiny Homo sapiens, která oblast obsadila.

Tento starobylý šperk objevený v roce 2010 v polské jeskyni Stajnia je vyroben z mamutí kosti. Jeho tloušťka je asi jen 3,7 milimetru, což ukazuje na zarážející přesnost dávných tvůrců při vyřezávání dvou otvorů pro nošení a záhadných vpichů. 

I když byl „šperk” nalezen již před lety, vědci na něj nyní aplikovali moderní a velmi přesné radiokarbonové datování, které zasadilo předmět do období staršího paleolitu. To znamená, že se jedná o nejstarší známý důkaz o zdobení šperků v Eurasii. 

Záhadné vzory

Co je zvláštní - opracovaná mamutí kost obsahuje více než 50 vpichů. Připomíná tím podobné artefakty pocházející z pozdějších dob. 

Vědci se domnívají, že může jít o lovecké záznamy ve formě matematického počítání, nebo záznamy cyklů Měsíce či Slunce. „To však zůstává otevřenou otázkou,” řekl Adam Nadachowski, vědec z Polské akademie věd. „Je fascinující, že se podobné dekorace nezávisle objevily po celé Evropě.” 

Přívěsek byl nalezen společně se zvířecími kostmi vedle kostěného šídla. Naznačuje to, že lidé začali vyrábět malé, přenosné umění v době, kdy se rozšířili po Eurasii před 41 500 let. Psali jsme také: Vědci našli v jeskynní šachtě v Jižní Africe lebku dítěte. Stará je možná více než 300 000 let

Zdroj: Scientific Reports.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve