S další sluneční bouří přijde podle vědců internetová apokalypsa

 Země a Příroda 
08. září 2021 06:26 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Silná sluneční bouře přichází pravidelně jednou za století Depositphotos
Slunce běžně napadá Zemi záplavou magnetizovaných částic známých jako sluneční vítr. Magnetický štít Země si s tím ovšem dokáže poradit a tyto částice směřuje k zemským pólům, kde tento jev známe jako polární záři. Jednou za čas je to ale mnohem horší.

Přibližně každé století sluneční vítr eskaluje do plně rozvinuté sluneční bouře, a jak varuje nový výzkum, výsledky takového extrémního vesmírného počasí by mohly být katastrofální pro náš moderní způsob života.

Díky bouři budeme off-line

Zjednodušeně řečeno, silná sluneční bouře by mohla svět uvrhnout do internetové apokalypsy, díky které bude část světa doslova off-line po dobu dlouhých týdnů či dokonce měsíců. A podle výzkumníků na něco takového vůbec nejsme připraveni, především pak není připravena naše infrastruktura.

Zřejmě je to z toho důvodu, že extrémní sluneční bouře (nazývaná výrony koronální hmoty) jsou relativně vzácné a pravděpodobnost extrémního vesmírného počasí, které přímo zasáhne Zemi, je někde mezi 1,6 % až 12 % za desetiletí.

Jenomže tyto bouře skutečně přicházejí jednou za století, takže se jich snadno můžeme brzy dožít. Ty poslední se odehrály v letech 1859 a 1921. Tehdy hořely telegrafní dráty a polární záře se objevila i v Kolumbii.

Dobrou zprávou  je pouze to, že místní a regionální internetové připojení je pravděpodobně vystaveno nízkému riziku poškození, protože samotné kabely z optických vláken nejsou podle vědců tolik ovlivněny geomagneticky indukovanými proudy.

V ohrožení jsou podmořské kabely

Dlouhé podmořské internetové kabely, které spojují kontinenty, jsou na tom ale jinak. Tyto kabely jsou vybaveny zesilovači pro zesílení optického signálu rozmístěnými v intervalech zhruba 50 až 150 kilometrů. Tyto opakovače jsou citlivé na geomagnetické proudy a celé kabely by mohly být zničeny, pokud by se i jeden opakovač dostal do režimu off-line.

Pokud v určité oblasti selže dostatek podmořských kabelů, pak by mohly být off-line celé kontinenty. A co víc, státy ležící ve vysokých zeměpisných šířkách, jako jsou USA a Anglie, jsou na sluneční počasí mnohem náchylnější než státy v nižších zeměpisných šířkách. V případě katastrofické geomagnetické bouře jsou s největší pravděpodobností nejprve odříznuti ze sítě právě tyto státy. Je těžké předpovědět, jak dlouho by trvala oprava podvodní infrastruktury, ale rozhodně je to otázka mnoha týdnů či měsíců. A co mezitím? Ekonomické dopady sluneční bouře by byly doslova obří, lidé by ze dne na den přicházeli o práci.

A co víc, když ze Slunce vyrazí taková velká bouře, budou mít lidé na Zemi jen asi 13 hodin na přípravu. Kdy ale vědci takovou bouři v tomto století očekávají, studie neprozradila. Dále čtěte: Vědci zjistili, jak a kdy Slunce zemře. S tím bohužel přijde i konec naší sluneční soustavy.

Zdroj: The Hack Pots.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod