Astrofotografové zveřejnili neuvěřitelně detailní fotky Měsíce. Mise Artemis se tam vydá už za pár hodin

 Vesmír 
28. srpna 2022 11:11 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Už jen několik dní dělí lidstvo od velkého vesmírného dobývání NASA
Už opravdu jen několik hodin dělí kosmickou loď Orion a ohromnou raketu SLS od startu směr Měsíc. Stane se tak 29. srpna v půl deváté ráno amerického času. Stojí za to si připomenout, že poslední let na Měsíc se uskutečnil v roce 1972.

Artemis I je sice bezpilotní mise, i tak je nositelem nové éry, do které lidstvo vstupuje. Až tato mise otestuje kosmickou loď, raketu a další systémy, přijdou totiž na řadu už lety s lidskou posádkou. Co je bude na Měsíci čekat, to vyfotografovali astrofotografové, kteří zveřejnili neuvěřitelně nádherné a detailní snímky Měsíce.

Fotografie pořídili fotografové Andrew McCarthy a Connor Matherne, kteří svoje nádherné snímky zveřejnili na Instagramu. Chtějí jimi vzdát hold misi Artemis.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Connor Matherne (@cosmic.speck)

 

Jde o fotografie Měsíce s nejvyšším rozlišením, jaké kdy byly pořízeny. Výsledné fotografie jsou výsledkem strašně obtížné práce. Fotografové totiž dávali dohromady pixel po pixelu celkem 250 tisíc fotek, aby dali dohromady výsledné snímky.

Misi Artemis I všichni oslavují jako návrat lidstva na Měsíc, i když se tedy jedná o bezpilotní let. Astronauti by se ale měli na Měsíc dostat do roku 2025, pokud mise Artemis I proběhne v pořádku. Mise Artemis jako taková ale není jen o znovudobytí Měsíce, ale je rovněž odrazovým můstkem pro budoucí mise na Mars.

A jaké jsou detaily nadcházejícího letu mise Artemis I? Bude trvat přesně 42 dní, 3 hodiny a 20 minut, pokud se nic strašného nestane. Návrat je tedy plánován na 10. října. Let Orion odstartuje pomocí nejsilnější rakety současnosti a poletí dále, než kdy létala jakákoliv předchozí kosmická loď postavená pro posádku. V průběhu mise se dostane až 64 000 kilometrů za odvrácenou stranu Měsíce. Kosmická loď Orion si také ve vesmíru pobude déle než jakákoliv kosmická loď s posádkou, aniž by se připojila k vesmírné stanici, a pak se vrátí zase zpět na Zem.

Artemis I tedy především prověří jak samotnou kosmickou loď Orion, tak výkon rakety SLS a otestuje schopnost obletět Měsíc a vrátit se na Zem. Tento let vydláždí cestu pro budoucí mise do blízkosti Měsíce, ale především má být základem pro lidský průzkum hlubokého vesmíru. K tomu mají v budoucnu sloužit i měsíční základny, ať už na jeho povrchu nebo v jeho blízkosti, odkud by lidstvo podnikalo další míse do vzdálenějších míst, tedy především na Mars.

Raketu SLS pohání dvojice pěti segmentových posilovačů a čtyři motory RS-25. Posilovače na tuhá paliva prohoří a oddělí se přibližně po dvou minutách a motory vyčerpají palivo přibližně po osmi minutách. Po odhození posilovačů, panelů servisních modulů a systému přerušení startu se vypnou motory jádra a jádro se následně oddělí od kosmické lodi, takže Orion zůstane připojený k dočasnému kryogennímu propulznímu stupni, který jej bude pohánět směrem k Měsíci. Pak Orion ve správný okamžik otevře svoje solární panely, což mu umožní opustit oběžnou dráhu Země, a vydá se na cestu k Měsíci.

Orion po cestě rovněž rozmístí deset malých satelitů, které budou studovat Měsíc, některé se vydají na plavbu do hlubokého vesmíru. Orion také využije na své cestě pohon ze servisního modulu. Loď se nakonec proletí asi 97 kilometrů nad povrchem Měsíce a díky gravitaci jej obletí a dostane se zmiňovaných 64 000 kilometrů za odvrácenou stranu Měsíce. Díky gravitaci se také Orion vydá zpět na cestu k Zemi. Pak spustí motory a 10. října bude zpět. Na padácích by kosmická loď Orion měla přistát ve vodách u pobřeží San Diega.

Autorský článek, další zdroje: Instagram, NASA

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008