Kráter Korolev je jeden z nejkrásnějších na Marsu. Nové záběry berou dech

 Vesmír 
08. července 2020 08:31 / Mirka Malá
  1
📷
5 fotografií v galerii
Snímky pořídila sonda Mars Express ESA
Snímky z jiných světů máme rádi, obzvlášť ty, jež jsou pořízeny z výšky. Máme díky nim větší představu o tom, jak to na planetách vypadá. Třeba na Marsu, ke kterému se nyní soustředí veškeré snahy kosmických inženýrů a budoucích astronautů.

Nejnovější snímky pořídila kosmická loď Mars Express Evropské kosmické agentury. Poskytují úžasný výhled na jeden z nejoblíbenějších kráterů na Marsu.

Kráter Korolev je jeden z nejkrásnějších na Marsu

Na Marsu se nachází spousta kráterů, ale kráter Korolev patří k těm nejkrásnějším. Tedy pochopitelně z pohledu z výšky.  I když to na fotografiích tak nevypadá, Korolev měří 82 kilometry a hlouboký je nejméně 2 kilometry. Tento dobře zachovalý kráter se nachází v severní nížině Marsu, jižně od velké části terénu vyplněného dunami. Těmto dunám se říká Olympia Undae.

To bílé, co vidíte v kráteru, není sníh. Korolev je totiž neustále plný ledu a je tak jednou z největších nádrží nepolárního ledu na Marsu.

Led v kráteru nikdy neroztává

Jak je to možné? Stejně jako suchý led tady na Zemi, vodní led na Marsu obvykle přechází z pevného skupenství na plyn s nízkým atmosférickým tlakem. Mars má přibližně 8 milibarů, zatímco na Zemi je průměrný atmosférický tlak na hladině moře přibližně 1013 milibary.

Stabilitu ledu rovněž ovlivňuje teplota. Vodní led je v tomto kráteru trvale stabilní právě z toho důvodu, že je tak hluboký, právě hloubka ho udržuje neustále chladným.

Vědci z ESA vysvětlují, že vzduch nad ledem se ochlazuje a je tedy těžší ve srovnání s okolním vzduchem. Protože vzduch je špatným vodičem tepla, je vodní ledová hromada v kráteru účinně chráněna před zahříváním a sublimací.

A podle koho dostal tento nádherný kráter svoje jméno? Podle ruského raketového inženýra a konstruktéra kosmických lodí Sergeje Pavloviče Koroleva, který sestrojil první ruskou mezikontinentální raketu R7, předchůdce moderních sojuzských raket, které jsou dodnes v provozu. Stál tedy rovněž za vypuštěním Sputnika v roce 1957 i za prvním lidským vesmírným letem Jurije Gagarina v roce 1961. Dále čtěte: Úžasné pozorování pomocí Hubbleova teleskopu. Umírání hvězd vytváří neuvěřitelné obrazce.

Témata: Mars, kráter, Korolev
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008