Čína vypouští do atmosféry nebezpečné freony. Jejich výrobu měla ukončit v roce 2007

 Země a Příroda 
28. května 2019 12:54 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Čína vypouští do atmosféry stále velké množství freonů Internet
Podle nejnovější zprávy, která hodnotí stav zemské atmosféry, se znovu objevil problém z 80. let minulého století v podobě freonů. Měření totiž naznačují, že čínské firmy začaly tento nebezpečný plyn, který způsobuje ozonovou díru, do atmosféry znovu ve velkém vypouštět.

Koncem 20. století dosahovala takzvaná ozónová díra nad zemskými póly obrovských rozměrů. Na vině bylo především vypouštění nebezpečných freonů do atmosféry. Na základě tohoto zjištění byla v mnoha zemích včetně Číny výroba plynu zakázána.

Nejnovější zpráva zabývající se stavem atmosféry však varuje, že čínské firmy začaly ve velkém freony opět vyrábět a používat. Konec výroby freonů přitom čínská vláda oznámila již před 12 lety.

Nový dokument, ve kterém popisuje konkrétní odvětví, kde se freony opět používají, zveřejnila bristolská univerzita. Jedná se především o výrobce montážních pěn a izolací, kteří často pracují se zastaralými technologiemi.

První signály se objevily už v loňském roce, kdy si vědci všimli, že freony z atmosféry ubývají až o polovinu pomaleji než v období před rokem 2012.

Freony jsou nebezpečné především tím, že v atmosféře zůstávají až sto let a mají velice negativní dopad na množství ozonu, které nás chrání před škodlivým slunečním zářením. UV záření pak dokáže poškozovat lidskou DNA a způsobovat vážná onemocnění.

Ať jsou freony vypouštěny kdekoliv na světě, dostávají se do ozonové díry na jižní polokouli. Nad severní polokoulí je díky cirkulaci ve stratosféře pouze lehké oslabení ozonové vrstvy, ale na jižní polokouli se objevily v 90. letech oblasti, kde ozon téměř úplně vymizel.

Čína sice projevila součinnost při řešení tohoto problému, ale jak je vidět v praxi, opatření příliš nefungují. Místní úřady nejsou dostatečně důsledné během kontrol a čínské společnosti tak nadále freony používají. Dále čtěte: (Z dávno archivovaných dat vědci zjistili překvapivé informace o atmosféře Země).

Témata: atmosféra, Země, freon, plyn
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47