Evoluce, která lidem spíše škodí, než prospívá

 Země a Příroda 
11. června 2018 15:06 / Karel Kovka
  1
📷
1 fotografie v galerii
Evoluce ve stravování se obrací proti nám Pixabay
Biologická evoluce je dlouhodobý a samovolný proces, v jehož průběhu se rozvíjí a diverzifikuje pozemský život. První ucelenou evoluční teorii vytvořil Jean Baptiste Lamarck, ale dnešní vědci vycházejí z teorie, kterou později předložil Charles Darwin. Antropogeneze je pak proces, který podle evoluční teorie vedl ke vzniku druhu Homo sapiens. A vlastně stále probíhá.

Evoluce tak v průběhu věků neovlivňovala jen fyzickou podobu druhu Homo sapiens, ale také třeba jeho stravovací návyky. A stejně jako lidský druh, i naše stravování urazilo v průběhu evoluce dalekou cestu. A z dnešního pohledu se nedá tak úplně říci, že by se ubíralo tou nejsprávnější cestou.

Před rozmachem zemědělství získávali lidé obživu lovem zvěře, sběrem plodin a rybolovem. Mnoho lidí se domnívá, že „lidství“ definuje lov a konzumace masa. Ale není to tak docela pravda. Maso si samozřejmě pralidé dopřávali, kdykoliv měli možnost. Ale přežívali na rostlinné stravě. Jsou to ve skutečnosti sběrači, kteří zajišťují obživu kmene a rodiny. A pokud se masa zrovna nedostává, přežívá společenství na rostlinách, koříncích nebo hlízách.

Rostlinná strava tvořila více než 70% kalorického příjmu našich dávných předků. Vlastně pouze Inuité jsou lidskou komunitou, kde maso v jídelníčku skutečně převažuje. Okolo polárního kruhu je rostoucích plodin pochopitelně nedostatek, a tak je jejich strava skutečně závislá na mase tuleňů a ryb. O tom, co objevili vědci v exkrementech našich předků, jsme psali v tomto článku.

Pochopitelně ani naše trávící soustava v průběhu věků neustrnula. V průběhu milionů let evoluce lidského druhu se přizpůsobuje a zmenšuje jak náš chrup (postupně ztrácíme zuby moudrosti), tak i naše čelisti a žvýkací svaly. Důvodem je příjem tepelně upravované stravy, která je měkčí.

Největší přelom v lidském stravování přináší podle antropologů ovládnutí ohně. Ohřívání a pečení v podstatě „předtráví“ a změkčí konzumovanou potravu. Šetří čas a práci žaludkům pralidí a umožňuje jim pracovat efektivněji, vytěžit z jídla více energie, než by bylo možné v případě syrových pokrmů, což ve svém důsledku znamená více paliva pro jejich rostoucí mozky. Pečením či vařením vzniká měkká a velmi výživná strava. A dnes už jsme na upravovaném jídle natolik závislí, že bychom měli problém bez něj přežít.

A zde je právě ten kámen úrazu. Ve zpracování jídla jsme se stali až tak efektivními, že se naše vynalézavost obrací proti nám. Poprvé za dobu lidské evoluce jsme se dostali k tomu, že lidé zcela běžně přijímají více kalorií, než jsou během dne schopní vydat. Jídla, která konzumujeme, jsou natolik energeticky bohatá, že vedou k obezitě. Evoluční úspěchy našeho stravování nás tak vlastně staví do role obětí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky