Houbovým společenstvím se na Arktidě daří díky mrtvé organické hmotě

 Země a Příroda 
11. února 2022 10:14 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Život pod zamrzlým Severním ledovým oceánem neznáme Unsplash
Vědci vysvětlili, jak dokážou rozsáhlá společenství hub přežít v ledových arktických vodách. Podle analýzy vzorků v laboratoři to jsou „mrchožrouti”, kteří se pomocí bakterií živí starodávnými mrtvými organismy.

Houby jsou jednoduché organismy vyskytující se od hlubokých oceánů po mělké útesy po celém světě. Vědecké expedice na Arktidě zjistily, že se na dně Severního ledového oceánu nacházejí celé „zahrady” těchto hub. 

„Našli jsme zde opravdu masivní houby, které v průměru mohou dosáhnout až jednoho metru,” řekla výzkumnice Teresa Morgantiová z Institutu Maxe Plancka pro mořskou mikrobiologii v Německu.

Houby vědci pozorovali podvodní kamerou. Nebylo jasné, jak mohou tak primitivní organismy přežít v temných, chladných hlubinách, daleko od veškerých zdrojů potravy. 

Vědci v laboratoři studovali vzorky z arktické expedice a určili, že jsou houby v průměru 300 let staré. A že jsou to v podstatě mrchožrouti. 

„Tyto houby žijí na vrstvách mrtvého materiálu. Nakonec nás napadlo, že by to mohl být důvod jejich hojnosti, protože dokáží využívat tuto organickou hmotu pomocí symbiontů,” řekl profesor a vedoucí expedice Antje Boetius z Alfred Wegener institute. 

Podle studie publikované v časopise Nature Communications, o níž informovala stanice BBC News, houby zpracovávají organický materiál pomocí bakterií produkujících antibiotika. 

Také houby ohrožuje oteplování 

Objev dokazuje, jak málo toho o životě pod arktickým ledem, kam se špatně dostává technika pro pozorování, víme. 

Bohužel však klimatickým změnám neuniknou ani tato společenství. Tloušťka i rozsah zdejšího letního ledu vykázaly v posledních 30 letech dramatický pokles, což je v souladu s pozorovaným oteplováním Arktidy. 

Pro ochranu arktických moří je podle vyjádření autorů práce znalost zdejších ekosystémů, na něž bude mít měnící se prostředí vliv, velice důležitá. 

Zdroj: BBC News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?