Potápěči objevili poblíž ostrova Tahiti obrovský a oteplováním nedotčený korálový útes

 Země a Příroda 
23. ledna 2022 21:41 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zóna soumraku je velká hloubka, kam ale stále dosahují sluneční paprsky Unsplash
Potápěči objevili poblíž pobřeží ostrova Tahiti ve Francouzské Polynésii velký a bělením nedotčený korálový útes. Nachází se totiž v hloubce dostatečné k tomu, aby byl chráněn před globálním oteplováním. V oceánech se může nacházet mnoho takových útesů.

Vědci objevili podle BBC News velký útes složený z korálů ve tvaru růže u pobřeží ostrova Tahiti v zóně soumraku 30 až 120 metrů pod hladinou, kde je chráněn před bělením způsobeným globálním oteplováním a kde má dostatek světla k prosperitě a rozmnožování. 

Objevený korálový útes se nachází v hloubce více než 30 metrů a podle odhadů odborníků rostl 25 let. „Bylo kouzelné pozorovat tyto obrovské, nádherné korály ve tvaru růže, jak se táhnou, kam až oko dohlédne,” prozradil francouzský fotograf Alexis Rosenfeld, který byl součástí mezinárodního potápěčského týmu vědců. 

Svět, který neznáme

Většina korálových útesů se podle UNESCO nachází v hloubkách okolo 25 metrů, kde jsou vody teplejší. V důsledku oteplování vody přicházejí o své barevné řasy, zásadní zdroj živin. Tomuto jevu se říká bělení. 

Velký bariérový útes v Austrálii, který je součástí seznamu světového dědictví UNESCO, je od roku 2016 postižen bělením z 80 procent. 

Objev u pobřeží ostrova Tahiti však může být nadějí, že se nachází pod hladinou moří mnohem více velkých korálových útesů nedotčených globálním oteplováním. 

Podle Juliana Barbiera, vedoucího oddělení pro oceány UNESCO, musíme prozkoumat větší část mořského dna. Přitom známe pouze jeho 20 procent rozlohy. Čím více budeme o tamních ekosystémech vědět, tím efektivněji je můžeme chránit. 

Zdroj: BBC News.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod