Životní prostředí výrazně měnili už lovci a sběrači, zjistili vědci

 Země a Příroda 
07. ledna 2022 08:35 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Půda využívaná lovci a sběrači v dávné historii má zvýšenou schopnost absorbce vody Pixabay
Lidstvo má obrovský dopad na životní prostředí, v němž žije. Přestože lovci a sběrači nepěstovali dobytek, plodiny, nestavěli trvalá sídla, a nevyužívali fosilní paliva, měli větší vliv na změnu prostředí, než vědci předpokládali.

Nová studie ukázala, jak mohli mobilní lovci a sběrači na jihozápadním pobřeží Madagaskaru změnit ekologii. 

Už dříve našli v oblasti důkazy o přítomnosti starověkých rybářských komunit, které zde přetrvávaly téměř dvě tisíciletí. Odborníci zde zároveň nenašli důkazy o trvalých sídlech a staveních. Zdá se, že zdejší lidé obývali jeskyně a skalní úkryty a přesouvali se s obdobími dešťů a sucha. 

Vědci provedli analýzu satelitních dat a zjistili, že se zdejší půda a vegetace od zbytku Madagaskaru odlišuje. Na 300 čtverečních mil našli trvalé změny v 17 procentech zdejší zeminy. 

Půda zde absorbuje více vody

Nový výzkum tedy podporuje myšlenku, že i lovci a sběrači s nepatrným vlivem na okolí mohli být ve skutečnosti hybateli trvalých změn na svých stanovištích. 

Kromě toho také zjistili, že půda dokáže absorbovat více vody než na zbytku ostrova. Vědci netuší, zda je tato odlišnost vegetace způsobená lidskou modifikací, nebo je skutečný důvod, proč sem lovci a sběrači přišli. 

Budou zapotřebí další studie, zda měla půda tuto schopnost před příchodem lidí, nebo až po jejich příchodu. Psali jsme také: Objev, který mění dějiny. Starověké ženy nebyly jen sběračky, lovily i velká zvířata

Zdroj: Frontiers in Ecology and Evolution

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod