Ve vietnamských lesích v noci svítí zelená světla. Vypadá to jako kouzlo, ale ve skutečnosti jsou to vosí hnízda

 Země a Příroda 
14. září 2021 18:00 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Hnízda vos po setmění svítí jako zelené lucerny  Pixabay
Pokud byste se vydali v noci ve Vietnamu do lesa, možná spatříte strašidelná zelená světla. Nejsou ale ničím nadpřirozeným. Jsou to obydlí takzvaných papírových vos, která si staví fluorescenční hnízda.

„Když to uvidíte, bude vám to připadat jako nějaké kouzlo,“ řekl chemik Bernd Schöllhorn z Pařížské univerzity, který se svými kolegy hledal pomocí speciálních UV baterek ve vietnamských lesích fluorescenční hmyz.

„Vypadalo to, že v lese někdo rozsvítil baterku, ale nikdo tam nebyl,“ tvrdí Schöllhorn. Když tým světlo následoval, zjistil, že se jedná o hnízda  asijských papírových vos (Polistes spp.). Světlo vzniká při kontaktu s UV světlem, přičemž se „rodí“ v hedvábných vláknech v hnízdech.

Unikátní fluorescence

Fluorescence je v přírodě poměrně běžná. Ovládají ji dokonce i ptakopyskové, škorpioni a některé rosničky, které rovněž svítí pod UV světlem. Po analýze objevených hnízd vědci v laboratoři zjistili, že jejich hedvábné nitě svítí intenzivněji než mnohé jiné zdokumentované fluorescenční biomateriály.

Hnízda jednoho druhu vosy, P. brunetus, dokonce vyzařovala o jednu třetinu více světla, než absorbovala. V některých případech byla hnízda viditelná pouhým okem až na vzdálenost 20 metrů. „Žádný takový podobný případ jsme nikdy neviděli,“ dal najevo nadšení z objevu Schöllhorn.

Přirozené majáky

Fluorescence musí být vosám užitečná. Vědci ovšem zatím nevědí, k čemu. Mají však teorie, například, že chrání larvy vos uvnitř hnízda před škodlivým UV zářením tím, že jej částečně pohltí a přemění na viditelné světlo.

Nebo když Slunce zapadá a před setměním vyšle UV světlo, hnízda pak září mezi tmavnoucími listy a pro vosy vracející se do hnízda slouží jako jakési majáky.

Tyto odpovědi mohou přinést další laboratorní studie či pozorování vos v jejich přirozeném prostředí. Psali jsme také: Infikované včely samy praktikují sociální distancování, aby zabránily přenosu viru ve vlastní kolonii

Zdroj: Journal of the Royal Society Interface.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008