To, co je na Zemi do jisté míry obtížné, na jiných planetách půjde. Vědci budou předpovídat počasí ve vesmíru

 Vesmír 
28. září 2021 08:05 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Předpovídat počasí na vzdálených planetách budou vědci podobně jako na Zemi Pixabay
Zatímco meteorologové tady na Zemi stále tvrdí, že předpovědět vývoj počasí v jednotlivých částech naší planety je stále do jisté míry obtížné, na vzdálených planetách už to jde.

Vědci v nové studii tvrdí, že často používanou předpovědní techniku na Zemi lze použít i v jiných světech, například na Marsu nebo Titanu, největším měsíci Saturnu. "Věřím, že první přesné předpovědi na několik dní na Marsu tu mohou být nejpozději do deseti let," řekl vedoucí autor studie J. Michael Battalio z Yale University. "Jde jen o to kombinovat lepší pozorovací datové soubory s dostatečně propracovanými numerickými modely."

Stejná předpověď na Marsu jako na Zemi

Současná předpovědní technika využívá jev související s proudem Země nazývaný prstencové režimy. Prstencové režimy jsou variability atmosférického toku Země, které nesouvisejí se sezonními změnami.

Battalia napadlo, jestli na místech jako Mars a Titan existují podobné vzorce počasí. On a jeho kolegové analyzovali 15 let atmosférických pozorování z Marsu a zjistili, že podobně jako Země má rudá planeta prstencové režimy. Juan Lora z Yale University také vyvinul globální klimatický model pro hledání prstencových režimů na Titanu.

Ukázalo se, že prstencové režimy mají v těchto dvou světech pravděpodobně ještě větší vliv než na Zemi. Prstencové režimy představují polovinu variability větru na Marsu a nejméně dvě třetiny z toho na Titanu.

Protože prstencové režimy ovlivňují víry, které způsobují prachové bouře, analýza prstencových režimů v reálném čase umožňuje jednoduché předpovědi prachových bouří, aniž by se museli spoléhat na složitý model, uvedli vědci. "Skutečnost, že jsme našli prstencové režimy ve světech tak odlišných od Země, jako jsou Mars a Titan, také znamená, že mohou být všudypřítomné v planetárních atmosférách od Venuše po plynné obry nebo exoplanety," uvedl Battalio v tiskové zprávě. "Metanová mračna a povrchové změny způsobené metanovým deštěm na Titanu byly pozorovány již dříve," dodal Lora.

Počasí na Marsu už roky analyzují sondy

Mars je obvykle větrný svět s prachovými bouřemi, které mohou pokrýt celou planetu. Různé robotické mise, které lidé vyslali na povrch Marsu, disponovaly meteorologickými přístroji od sondy Phoenix Lander Telltale, která poskytovala data o větru, až po měření systému Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) vozítka Perseverance, který poskytuje denní a sezonní zprávy o atmosférickém tlaku, vlhkosti, ultrafialovém záření na povrchu Marsu, teplotě vzduchu a teplotě kolem roveru.

Množství snímků shromážděných kosmickou lodí Mars Reconnaissance Orbiter také astronomům umožnilo získat mnohem hlubší informace o povětrnostních systémech na Marsu. Schopnost předpovídat bouře v jiných světech by byla důležitá pro robotické mise, ale také pro budoucí lidské mise. Dále čtěte: Deset miliard let stará vybuchlá supernova nám znovu ukáže svůj výbuch. Jak je to možné a kdy se to stane?

Zdroj: Yale.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?