NASA ukončí šestnáct let trvající misi infračervené vesmírné observatoře Spitzer

 Vesmír 
29. ledna 2020 09:00 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Provoz infračervené observatoře Spitzer bude ukončen Internet
Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že ukončí misi legendárního teleskopu Spitzer, který má na kontě mnoho důležitých objevů. Teleskop je ve vesmíru již dlouhých šestnáct let a podle expertů je jeho hardware zastaralý a navíc se neustále vzdaluje.

Čas legendárního teleskopu Spitzer se naplnil a NASA oznámila, že ukončí jeho provoz ve vesmíru. Tento dalekohled je na své misi již dlouhých šestnáct let, původně byl přitom navržen pouze pro 2,5 roku trvající pobyt ve vesmíru.

Teleskop Spitzer pozoroval vesmír prostřednictvím infračerveného spektra, které je pro lidské oko neviditelné. Díky tomu tak umožnil vědcům pochopit, jak důležité je ve vesmíru infračervené spektrum, bez kterého bychom v rámci vesmírného výzkumu byli slepí.

Teleskop Spitzer je jedním ze čtyř velkých dalekohledů, které má v současné době NASA ve vesmíru. Dalšími přístroji jsou Hubbleův teleskop, Rentgenová observatoř Chandra a Comptonová gama observatoř. Každé z těchto zařízení umožňuje vědcům vidět vesmír ve zcela odlišném rozměru.

Infračervená observatoř se začala rodit v 80. letech minulého století. Při návrhu zařízení původně vědci počítali s tím, že ve vesmíru vydrží maximálně 40 dní. Po této době se měl vrátit na Zemi za pomoci raketoplánu. Koncepce tohoto zařízení se však posléze změnila a Spitzer byl upraven tak, aby mohl ve vesmíru zůstat natrvalo. Raketa ho vynesla 25. srpna 2003.

Delekohled je umístěn na speciální oběžné dráze tak, že je schován za Zemí a má tím pádem čistý průzor do vzdálených částí vesmíru bez okolního rušení. Infračervený teleskop v ytvořil 360stupňové panorama Mléčné cesty, umožnil i studování horkých plynných obrů, které se nacházejí v blízkosti hvězd.

NASA chce provoz ukončit zejména proto, že se zařízení neustále vzdaluje od Země a komunikace s observatoří je stále náročnější, čímž rostou také náklady. Kdysi posílala observatoř k Zemi údaje prakticky nepřetržitě, dnes vydrží v provozu pouze něco málo přes dvě hodiny.

Méně spolehlivý bude také stárnoucí hardware a NASA chce předejít jeho selhání a ztrátě kontroly. Již v roce 2009 observatoř přišla o chladicí palivo, takže nebylo možné používat všechny přístroje. NASA zatím nemá náhradu, ale v budoucích letech bude infračervená observatoř nahrazena modernějším zařízením. Dále čtěte: (Vědci z observatoře na Havaji detekovali gigantickou vesmírnou srážku neutronových hvězd).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod