Vesmírný televizní satelit díky poruše exploduje

 Vesmír 
31. ledna 2020 13:49 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Televizní satelit příští měsíc vybuchne Boeing
V důsledku nevysvětlitelné poruchy přijde v následujících týdnech exploze satelitu postaveného společností Boeing a provozovaného satelitní televizní společností DirectTV. Aby se zmírnilo možné poškození jiných satelitů, musí být satelit zlikvidován.

Satelit Spaceway-1 obíhá od roku 2005 ve výšce 35 400 kilometrů nad Zemí a po mnoho let poskytoval televizní pokrytí ve vysokém rozlišení, než byl degradován na záložní satelit. V současné době tedy neposkytuje žádný signál.

V prosinci 2019 měl ovšem záhadnou poruchu, která měla za následek nevratné tepelné poškození baterií. Zatímco Spaceway-1 se v posledních měsících spoléhal na své solární panely, bude už brzy tento satelit vstupovat do zatmění, tedy do fáze, kdy se bude pohybovat ve stínu Země. To by mělo vést k aktivaci baterií, po kterém ovšem bude následovat exploze, satelit bude zničen a spolu s ním i další blízké satelity.

Satelit je na nejvyšší oběžné dráze, která je možná pro používané satelity. Vzhledem k vysoké poloze plavidla není přesměrování satelitu směrem dolů možné, protože tam krouží další používané satelity.

Satelit bude pohřeb ve výšce

Místo toho tedy satelit společnost DirectTV přemístí na vyšší orbit, známý jako „hřbitovní orbit“, zhruba o 300 km výše, kde by měl Spaceway-1 explodovat, aniž by ohrozil jiné družice.

Vyřazení satelitu z provozu obvykle zahrnuje uvolnění veškerého zbývajícího paliva z družice, což je proces, který může trvat měsíce, v závislosti na tom, kolik paliva v nádrži zbývá. Spaceway-1 má ale výjimku, aby mohl být bez rizika přesunut na velký hřbitov na obloze ještě před svým výbuchem během následujícího měsíce.

Společnost neočekává žádné přímé dopady na zákazníky na Zemi ve chvíli, kdy Spaceway-1 vybuchne a jeho kousky budou tiše plout vesmírem. Dále čtěte: Vědci se už dlouho dohadují o existenci temné energie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve