Planeta Merkur je nyní v hledáčku amerických vědců i samotné NASA

 Vesmír 
16. září 2021 06:03 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
O Merkuru toho víme zatím strašně málo Depositphotos
Planeta Merkur je nyní v hledáčku amerických vědců i samotné NASA. Proběhla už dokonce hloubková studie, díky které by první průzkumné vozítko mohlo na této planetě přistát v příštích desetiletích.

Cíle mise jsou jasné. Kromě bezpečného přistání je to sběr dat na povrchu Merkuru, informace o mineralogii a chemii Merkuru, jeho magnetickém poli a vnitřní struktuře a tak dál.

Jaký rover na Merkur poletí?

Především takový, který tam vůbec dokáže přistát. V současné době nejlepší snímky této planety, které máme, zachytila kosmická loď NASA Messenger, která v letech 2011 až 2015 obíhala kolem Merkuru. Tyto obrázky ale pokrývají jen minimální části povrchu a jejich rozlišení není pro výběr konkrétního místa přistání ideální.

Naděje se vkládá do mise ESA/JAXA, jejíž loď je v současné době na cestě k Merkuru a měla by být schopna zachytit některé obrázky ve vyšším rozlišení, které by mohly pomoci určit místo pro přistání. Tento proces však bude s největší pravděpodobností záviset na protokolu autonomního přistání.

Za předpokladu, že přistávací modul přistane, bude muset rychle začít pracovat. Mise by byla navržena tak, aby trvala pouze během Merkurovy noci, která trvá 88 pozemských dní. Pokus o návrh přistávacího modulu, který by během sluneční doby Merkuru odolával plné síle Slunce, by vyžadoval příliš mnoho nástrojů, které by musel přistávací modul tzv. nosit. Takže rover by přistál během soumraku a poté by fungoval nepřetržitě asi tři měsíce, než přijde zase úsvit.

Rover bude pohánět tepelný generátor

Po přistání by rover pořídil několik panoramatických záběrů svého okolí, aby poprvé poskytl nějaké informace o nejmenší skalnaté planetě. Bude také vybaven světly, která mu umožní osvětlit své blízké okolí, když bude pracovat ve tmě.

Toto světlo a všechny nástroje na palubě budou napájeny radioizotopovým tepelným generátorem, společným zdrojem energie pro vesmírné letouny a rovery.
Technologie potřebné k dosažení vědeckých cílů mise jsou podobné těm, které se již používají na jiných planetách. Mnoho technologií, jako jsou magnetometry a spektrometry, lze znovu použít i na Merkuru. To by rovněž snížilo celkové náklady mise.

Vědce ale čeká ještě hodně práce, než na Merkur vyšlou průzkumné vozítko. Musí také počkat, až k Merkuru doletí sonda společné mise ESA/JAXA, což se má uskutečnit v roce 2025. Informace, které sonda nasbírá, ale budou jistě akcelerovat samotnou a komplikovanou misi Merkur. Dále čtěte: Ve sluneční soustavě je osm známých planet. Pokud planeta 9 skutečně existuje, vědci už vědí, kde ji hledat.

Zdroj: NASA.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod