Nový objev naznačuje, že život na Zemi začal úplně jinak, než jsme si mysleli

 Věda a Výzkum 
04. ledna 2021 17:51 / Mirka Malá
  18
📷
2 fotografie v galerii
Život začal chimérickou směsí RNA a DNA Depositphotos
V novém výzkumu vědci přišli s šokující informací. Původ a role RNA (kyseliny ribonukleové) při tvorbě života byl o dost jiný, než se dosud myslelo. Mimochodem jde o stejnou kyselinu, jež je hlavní součástí v současnosti dvou schválených koronavirových vakcín.

Celé tajemství spočívá v molekule zvané diamidofosfát (DAP), která "mohla chemicky spojit drobné stavební kameny DNA zvané deoxynukleosidy do řetězců prvotní DNA,“ vysvětluje práce Scripps Research.

První formy života už měly DNA

Vědci se domnívají, že DAP se mixovala v různých množstvích, až se proměnila v první DNA a RNA. To znamená, že první formy života, které mohly reprodukovat a přenášet genetický materiál, byly pravděpodobně směsí obou druhů, nejen RNA.

Ale jaké jsou důkazy? Je to především problém s modelem pouze pro RNA (známý také jako "světová hypotéza RNA“), protože RNA je příliš lepkavá. To znamená, že například jako vodík se RNA váže a neodděluje se od ostatních molekul. V evolučně moderní době víme, že RNA je ze svých čerstvých kopií štěpena enzymy, ale enzymy vznikly až po RNA. Jak se tedy první řetězce RNA uvolnily bez pomoci enzymů?

Vědci na to přišli

Vše spočívá v chimérické molekule, což kupříkladu znamená, že někteří lidé mají více než jednu sadu DNA. U prvotních molekulárních řetězců DNA a RNA má chimerismus podobu jediných řetězců s důkazy o obou druzích genetické informace. To v překladu znamenalo, že došlo ke snížení "lepivosti“ samotné RNA, což vedlo k vytvoření cesty, která vysvětluje původní replikaci RNA bez enzymů. Představte si to jako nanuk se dvěma tyčinkami. Když jimi správně trhnete, vytvoříte z nich dva samostatné nanuky.

A jak se tedy RNA dokázala uvolnit bez pomoci enzymu? A jak souvisí s mRNA v koronavirových vakcínách?

Enzymy jsou křehké, což znamená, že v každém daném dodavatelském řetězci, jehož výsledkem je mRNA, jsou enzymy často nejslabším článkem. Vědci jsou nyní ale schopni modelovat budoucí syntézu RNA na originálním, chimérickém procesu, který vůbec enzymy nepotřebuje. Takže jsou zjednodušeně řečeno schopni vyrobit něco, co vydrží déle a snese vyšší zátěž, tudíž se to perfektně hodí i pro vakcíny. Dále čtěte: Úplný a přesný seznam složek vakcín proti COVID-19.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod