Zkamenělé zuby raptora vědcům prozradily, jak tento predátor lovil

 Země a Příroda 
19. května 2020 07:33 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Deinonychus antirrhopus byl velmi nebezpečným tvorem Depositphotos
Jednou z mnoha věcí, ve kterých se film Jurský park mýlil, je to, jak predátoři lovili. Ukázalo se totiž, že tito tvorové působili spíš samostatně, nikoliv ve smečce.

Pomocí stabilní izotopové analýzy vědci studovali uhličitan zubů z fosilií Deinonychus antirrhopus, tedy masožravého dinosaura, který žil během období rané křídy a měl drsnou sadu zakřivených zubů.

Dinosauři ve smečkách nelovili

Vědci díky analýze několika vzorků zubů různě starých dinosaurů zjistili, že minimálně tento druh ve smečce nelovil, a s největší pravděpodobností ani starší raptoři nepomáhali s lovem svým mláďatům.

Hlavním vodítkem k tomuto závěru byl rozdíl ve velikosti zubů mezi dospělými a mladými kusy D. antirrhopus, což svědčí o zřetelném rozdílu ve stravě během jejich růstu. To znamená, že rodiče zkrátka pro svá mláďata potravu nezajišťovali.

Deinonychus antirrhopus byl objeven až v minulém století

Deinonychus je druh masožravého teropodního dinosaura, který měřil asi čtyři metry a vážil zhruba šedesát kilogramů. Někteří vědci se ale přiklánějí i k názoru, že minimálně některé kusy mohly vážit až 100 kilo.

Deinonychus byl objeven a formálně popsán až v 60. letech 20. století, zároveň je jedním z důkazů o příbuznosti ptáků a dinosaurů. Anatomická podobnost kostry tohoto predátora je až nápadně podobná ptákům. 

K lovu tento dinosaurus využíval své čelisti, tříprsté přední končetiny se silnými drápy a rovněž obrovské drápy na druhém prstu zadních končetin. Lovil ve skoku a jako kormidlo používal svůj dlouhý ocas.

Vědci odhadují, že při běhu dokázal vyvinout rychlost až čtyřiceti kilometrů v hodině, takže byl rozhodně velmi nebezpečným dravcem. Až do výsledků této studie se všeobecně myslelo, že tento predátor lovil ve smečkách. Analýza ale nyní tento předpoklad vyvrátila a je jasné, že tento druh dinosaura byl velice samostatný. Dále čtěte: Neuvěřitelné. Před miliony let byla Antarktida mírným deštným pralesem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum