Další nebezpečí z Asie. Vědci zjistili, že se tam šíří nový kmen viru hepatitidy E

 Věda a Výzkum 
15. května 2020 15:13 / Mirka Malá
  1
📷
6 fotografií v galerii
Krysy v Hongkongu přenášejí nový kmen viru hepatitidy E Archiv
Novým kmenem viru hepatitidy E, který obvykle infikuje pouze krysy, nyní v Hongkongu onemocnělo hned několik lidí. Úřady hlásí asi tucet takových případů. Vědci ale netuší, jak se virus z krys na lidi přenesl.

První případ viru hepatitidy E od krys byl hlášen v Hongkongu už v roce 2018. Od té doby bylo podle CNN pozitivních na HEV krys dalších 10 lidí v této oblasti. Nejnovější případ byl hlášen 30. dubna u 61 letého muže, který byl hospitalizován s abnormální funkcí jater.

Vědci nevědí, jak krysy nakazili lidi

Vědci ale stále nevědí, jak se lidé nakazili. Poslední případ je obzvláště nepochopitelný, protože v domě 61 letého muže žádné krysy nebyly, ani jejich výkaly a muž nikam v posledních měsících necestoval.

Proces přenosu viru je tedy prozatím jen čistou spekulací. Je možné, že se lidé nakazili požíváním potravy nebo vody kontaminované stolicí hlodavců nebo manipulací s kontaminovanými předměty. Na přenosu viru z krys na lidi by se mohlo podílet také jiné zvíře, které v řetězci přenosu bylo tzv. prostředníkem.

Onemocnění způsobuje selhání jater

"To, co víme je, že krysy v Hongkongu přenášejí virus, a snažíme se lidi testovat. Ale jak přesně se virus na lidi přenese, zda krysy kontaminují jídlo, nebo je tam nějaké jiné zvíře, nevím,." řekl Dr. Siddharth Sridhar, mikrobiolog na univerzitě v Hongkongu a jeden z vědců, kteří objevili HEV krys ​​u lidí.

Hepatitida je zánět jater a hepatitida E je infekce jater způsobená virem hepatitidy E.  Lidský kmen hepatitidy E se obvykle přenáší vodou kontaminovanou infikovanými lidskými výkaly a tyto infekce jsou běžnější v rozvojových zemích.

Příznaky mohou zahrnovat horečku, nevolnost, zvracení a bolest kloubů. Mnoho lidí s infekcí má mírné příznaky nebo dokonce žádné příznaky, ale nemoc může být závažnější pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Komplikace jsou vzácné, ale onemocnění může způsobit selhání jater.

Hongkong rozhodně nepatří k rozvojovým místům, naopak. Spadá sice pod Čínu, ale je asijským ekonomickým centrem s moderním způsobem života. Zdá se ale, že v Asii jsou v současné době virová nebezpečí mnohem větší, než jsme si dosud díky koronavirové pandemii mysleli. Dáte čtěte: Vědci vydali předpověď, jak se bude koronavirus chovat v příštích dvou letech.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod