Observatoře z celého světa se spojily a pořídily fotku velice vzácného vesmírného úkazu

 Vesmír 
12. dubna 2020 09:15 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kvasar je velice jasným jádrem galaxie Internet
Astronomové díky projektu Teleskop horizontu událostí pořídili fotografii výtrysku hmoty z černé díry. Tento na pozorování velice vzácný jev pochází z kvasaru v souhvězdí Panny, jenž se nachází miliardy světelných let od Země.

Skupina astronomů, která v loňském roce zveřejnila vůbec první fotografii černé díry v historii pozorování vesmíru, nyní přichází s dalším přelomovým snímkem. Zveřejnila totiž dosud nejdetailnější snímek kvasaru, velmi jasného a energetického jádra galaxie.

Snímek, na kterém je zachycena supermasivní černá díra obklopená horkým diskem plynu a prachu, byl pořízen díky globálnímu projektu mezinárodní spolupráce Teleskop horizontu událostí. Na snímku je také patrný výtrysk, který supermasivní černá díra uvolnila.

Galaxie, ve které se kvasar s označením 3C 279 nachází, je vzdálena pět miliard světelných let od Země v souhvězdí Panny. Přímo uprostřed kavasaru je supermasivní černá díra, která je asi miliardkrát hmotnější než naše Slunce. Díra je obklopena hustým mračnem plynu a prachu.

Většinu z materiálu černá díra pohltí, ale zlomek z něj unikne zpět do vesmíru v podobě extrémně jasných výtrysků částic, které se pohybují téměř rychlostí světla. Jeden z těchto výtrysků byl nyní zachycen díky projektu Teleskop horizontálních událostí, což je planetární síť osmi navzájem spolupracujících teleskopů na různých místech na Zemi.

Na fotografii je také vidět, že tento výtrysk má poněkud pokroucený tvar. Astronomové, kteří předpokládali, že bude rovný, zatím nevědí, co přesně ho může způsobovat. Tento výzkum může vědcům přiblížit důležité informce o černých dírách, například jak díry výtrysky pohánějí, jak pohlcují hmotu a jak rostou. Dále čtěte: (Astronomové objevili exoplanetu, kde z oblohy prší železo).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve