Nové vesmírné závody začínají. Donald Trump podepsal příkaz umožňující těžbu zdrojů z Měsíce a asteroidů

 Vesmír 
15. dubna 2020 09:00 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Amerika bude těžit na Měsíci Depositphotos
Prezident Donald Trump podepsal příkaz umožňující těžbu zdrojů z Měsíce a asteroidů. Vzhledem k bezprostřednímu návratu amerických astronautů na Měsíc naplánovanému na rok 2024 je tato meta skutečnější, než tomu bylo před několika lety.

Ale Amerika není sama. Evropská kosmická agentura (ESA) také chce těžit na Měsíci a další vesmírné národy světa se zdržely dohody z roku 1979, podle níž se ve vesmíru těžit nemá. A mnozí se domnívají, že jsme na začátku nových vesmírných závodů.

Smlouva se respektovat nebude

Amerika je jedním ze 109 signatářů této smlouvy, ale politická realita je úplně jiná a smlouva s největší pravděpodobností dodržena nebude. Navíc se nejspíš rozjedou závody o to, kdo ve vesmíru získá ta nejlukrativnější území.

Co je na Měsíci tak zajímavého? Plán ESA popisuje zájem o regolit, který je lunární půdou bohatou na konkrétní prvky. Zájem Spojených států se však zdá těsněji spojen s budováním udržitelných osad na Měsíci, což je součástí programu Artemis, který NASA spustila už v minulém století. Před osídlením je ale potřeba prozkoumat zásoby vody nebo důlní horninu, která by se dala použít pro měsíční stavby.

Měsíční základna

Program Artemis má za úkol vybudovat na Měsíci osadu, nebo osady, které budou sloužit jako místo pro mezipřistání a další operace související s cestami na Mars. Dnes není jasné, jak budou tyto dlouhodobé plány fungovat a rovněž není jasné, jakou roli budou hrát soukromé společnosti, jako je SpaceX. Bude mít potenciální americká měsíční základna platící soukromé občany, nebo tam budou jen výzkumníci?

Vědci a výzkumníci investují spoustu času a zdrojů do způsobů, jakými budou astronauti schopni shromáždit to, co je na Měsíci nebo na Marsu k dispozici, aby mohli vyrábět stavební materiály, udržet život a dokonce aby měli čím topit.

Jakmile se myšlenka osad na Měsíci stane běžnější a méně abstraktní, světové mocnosti se budou muset znovu potýkat s vesmírnou politikou. Státy se budou muset dohodnout na pravidlech a zákonech a dokonce i na soudních procesech, aby měli mechanismy pro lidi a firmy, kteří tato pravidla budou porušovat.

A tak je jasné, že stojíme na prahu intenzivního dobývání vermíru a někteří by dokonce mohli tvrdit, že i na prahu vesmírných válek. Jisté je, že závodit se bude nejen o ta nejlukrativnější vesmírná území, ale i o různá prvenství a politické body. Dále čtěte: Astronomové objevili exoplanetu, kde z oblohy prší železo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47