V Británii začal výcvik psů, s jejichž pomocí by mohl být koronavirus odhalen dříve, než se objeví první příznaky

 Věda a Výzkum 
23. května 2020 09:03 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Speciálně cvičení psi mohou rozpoznat COVID-19 Depositphotos
Tým britských vědců nedávno začal s výcvikem psů, s jejichž pomocí by mohla být odhalena nemoc COVID-19 u lidí ještě předtím, než se objeví první příznaky. Samotný projekt financuje i britská vláda. Pokud by se podařilo psy k tomuto účelu vycvičit, mohlo by to výrazně rozšířit možnosti, jak nemoc včas odhalit.

Britská vláda financuje projekt, jehož cílem je vycvičit psy ke včasnému rozpoznání nemoci COVID-19 u lidí, u kterých se ještě neobjevily žádné příznaky. V současné době se cvičením psů zabývají vědci, kteří se domnívají, že by právě speciálně cvičení psi mohli rozšířit možnosti testování u lidí, kteří jsou bezpříznakoví.

Psi již v minulosti dokázali odhalit některá závažná onemocnění 

Již v minulosti se totiž podařilo vycvičit čtyřnohé pomocníky ke zjistění některých závažných onemocnění jako například rakoviny. Psi byli cvičeni také k rozeznání dalších onemocnění jako například Parkinsonovy choroby nebo malárie. Vědci z Británie se proto domnívají, že psi by mohli spolehlivě identifikovat i COVID-19.

Speciální výcvik labradorů a kokršpanělů

Na speciální výcvik labradorů a kokršpanělů, kteří by mohli nemoc rozpoznat ještě před výskytem prvních příznaků, britská vláda vyčlenila půl milionu liber. Na unikátním projektu spolupracují výzkumníci z London School of Hygiene & Tropical Medicine s Univerzitou v Durhamu a charitou Medical Detection Dogs.

Pro výcvik psů je důležitý dostatečný počet vzorků od pacientů trpících COVID-19. Vědci chtějí využít předchozí zkušenosti, které například u malárie prokázaly specifický zápach, který citlivý psí čich dokáže bezpečně rozpoznat. 

Pomohla by změna pachu

Díky změně pachu u nemocných lidí by psi mohli s vysokou mírou úspěšnosti upozornit na výskyt nemoci COVID-19 i u lidí, kteří nemají žádné příznaky, nebo se ještě nedostavily. V případě, že bude projekt úspěšný, mohl by zásadním způsobem rozšířit možnosti včasného odhalení této zákeřné nemoci dýchacího ústrojí. Dále čtěte: (Jak vyčistit auto, aby se snížilo riziko expozice COVID-19).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?