Řeky po celém světě jsou „otráveny” léky a kofeinem

 Země a Příroda 
16. února 2022 14:58 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Vědci v řekách identifikovali paracetamol proti bolesti, léky na diabetes, epilepsii a cukrovku. Depositphotos
Znečištění světových řek farmaceutickými a spotřebními látkami představuje hrozbu pro životní prostředí a zdraví lidí po celém světě, přičemž nejrizikovější jsou chudší země jako Afrika, uvádějí v rozsáhlé studii ekologové.

Novou a nesmírně rozsáhlou studii vedli ekologové z Univerzity v Yorku ve Spojeném království. Odebrali vzorky vody z více než tisícovky míst po celém světě. Byla zahrnuta více než stovka zemí. 

Více než čtvrtina z 258 řek podle výsledků studie obsahovala takzvané „aktivní farmaceutické složky”. Vědci identifikovali paracetamol proti bolesti, léky na diabetes, epilepsii a cukrovku. Rovněž v řekách byly zaznamenány vysoké koncentrace spotřebních látek, jako je kofein a nikotin. 

Nejhůře jsou na tom řeky v Pákistánu, Bolívii, Etiopii, kde se vypouští odpadní voda, špatně se s odpadní vodou nakládá a probíhá zde výroba léčiv. Mezi nejméně znečištěné naopak patří řeky na Islandu, Norsku a v amazonském deštném pralese. Česká republika se nachází přesně v průměru. 

Vliv léčiv a farmaceutických sloučenin na řeky a tamní ekosystémy není dostatečně znám. Například rozpuštěná antikoncepce podle vědců může negativně ovlivnit vývoj a reprodukci ryb. Přítomnost antibiotik v řekách by zase mohla podpořit vznik rezistentních bakterií. Snížila by se účinnost těchto léků, což by představovalo „globální hrozbu pro životní prostředí a zdraví”. 

Situace je téměř neřešitelná 

„Můžeme říci, že dopad těchto léčiv v řekách je pravděpodobně negativní, ale je třeba provést individuální testy s každým z nich, a studií je poměrně málo,“ upozorňuje ekoložka Veronica Edmondsová-Brownová z britské University of Hertfordshire. „Situace se bude jen zhoršovat, protože stále častěji používáme farmakologická řešení jakýchkoli nemocí, ať už fyzických nebo duševních.“

„Obvykle si vezmeme tyto chemikálie, ty na nás mají nějaký požadovaný vliv a pak opouští naše těla,” řekl pro stanici BBC News vedoucí výzkumu John Wilkinson. „Nyní už víme, že i ty nejmodernější čistírny odpadních vod nejsou zcela schopny odbourat tyto sloučeniny dříve, než skončí v řekách nebo jezerech.”

Podle Wilkinsona bude jakékoliv řešení těžké, možná až nemožné. „K řešení problému bude zapotřebí mnoha lidí, kteří jsou mnohem chytřejší než já. Jednou z mála věcí, které by mohly mít vliv již nyní, je správné užívání léků,” řekl. 

Zdroj: BBC News.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod