Na Antarktidě se schyluje k možné katastrofě. Hrozí zřícení ledovce o velikosti Floridy

 Země a Příroda 
16. prosince 2021 15:14 / Radek Chlup
  2
📷
2 fotografie v galerii
Plovoucí ledovec je jako přehrada zadržující obrovské množství ledu  Pixabay
Na Antarktidě se schyluje k možné pohromě. Tým amerických a britských vědců, který studuje obrovský ledovec Thwaites, varuje před roztříštěním jeho plovoucí části. Oporu by pak ztratil pevninský led, který může sklouzávat do vody a zvýšit hladinu mořských oceánů.

Oteplující se vody začaly podle vědců významně narušovat plovoucí část ledovce Thwaites. Snímky ze satelitů pořízené letos v listopadu ukázaly velké množství prasklin připomínajících „pavučiny” na rozbitých čelních sklech automobilů. 

Hrozí, že se tyto praskliny rozšíří v rámci pěti až deseti let po celém ledovci, který se následně roztříští na stovky částí. Tento plovoucí led je přitom bariérou mezi vodní hladinou a obrovskou masou pevninského ledu, která by se mohla začít bortit do moře. 

Stoupnou hladiny moří 

Ledovec obsahuje tolik vody, že pokud by se rozpadl, zřítil do moře a roztál, zvýšila by se hladina světových oceánů až o 65 centimetrů. Celkový sesun ledovce by sice trval stovky let, jeho zrychlení díky klimatickému oteplování by však pocítily v řádu desítek let miliony lidí žijících v nejníže položených oblastech. 

Tento scénář vědcům prozradily modely. „To, čeho jsme právě teď svědky, k našim obavám stačí,” řekla vědkyně Anna Crawfordová z Univerzity St. Andrews ve Skotsku. Podle ní by šlo o na Antarktidě nevídaný jev. Psali jsme také: Může za globální oteplování skutečně průmysl? Led v Antarktidě prozradil, že problémy s uhlíkem se datují před 14. století

Zdroj: Business Insider

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod