Nová data naznačují, že Machu Picchu je mnohem starší, než jsme si dosud mysleli

 Objevy 
08. srpna 2021 15:56 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ikonické místo incké říše bylo postaveno jindy, než bylo dosud uváděno Pixabay
Inkové byli velmi zajímavou civilizací, která po sobě zanechala některé obdivuhodné věci, jiné ovšem dosud zůstaly nevysvětleny. A teď se navíc ukazuje, že i to, co jsme dosud o nich věděli, může být úplně jinak.

Historie Inků se mění díky novým technologiím. Podle interpretace dokumentů z 16. století byla tato výšková citadela postavena pro inckého císaře Pachacutiho krátce poté, co se v roce 1438 dostal k moci.

Machu Picchu je podstatně starší

Datování lidských kostí a zubů pohřbených na posvátném místě naznačuje, že Machu Picchu bylo již obsazeno v roce 1420, což znamená, že bylo pravděpodobně postaveno mnohem dříve.

Machu Picchu je jedním z nejslavnějších archeologických nalezišť na světě, přesto jeho přesný účel a důvod úpadku byly do značné míry spekulativní. Se smrtí posledního inckého monarchy na konci 16. století město zaniklo a zájem o něj projevují západní archeologové až od roku 1911.

Nové technologie, které v minulosti věda neměla k dispozici, nyní posunula odhady Pachacutiho nástupu k moci dokonce o několik desítek let dozadu.

Jak to tedy s Machu Picchu bylo?

Veškeré nové výsledky podtrhuje i radiokarbonové datování v nedalekém hlavním městě Cuzco.

Pokud podle dosavadních interpretací historie Pachacuti skutečně usedl na trůn v roce 1438 a Machu Picchu bylo opravdu postaveno pro něj, pak by místo nemohlo být obydleno dříve než v roce 1440 a pravděpodobněji až v roce 1450. Zvláště proto, že vládce nejprve potřeboval dobýt horskou oblast, než vybudoval své královské panství.

Ale těla pohřbená na Machu Picchu neodpovídají této časové ose. Jejich věk místo toho naznačuje, že Machu Picchu bylo trvale obsazeno už v roce 1420, kdy tedy již běžně fungovalo. A to znamená, že postaveno muselo být ještě dříve. Kdo toto ikonické místo stavěl a pro koho, budou muset vědci s novými důkazy teprve zjistit. Dále čtěte: Egyptské podvodní město odhalilo starodávnou loď i pohřebiště.

Zdroj: Cambridge.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008