Astronomové objevili ve vesmíru nevídaný objekt. Hvězdu o hmotnosti slunce a velikosti menšího města

 Vesmír 
28. dubna 2023 08:58 / Lukáš Bauer
  2
📷
2 fotografie v galerii
Mrtvé hvězdy mohou po své smrti získat několik podob Depositphotos
Skupina astronomů nejspíše hluboko ve vesmíru odhalila zatím hypotetický objekt, který je však svými parametry velmi zajímavým tělesem. Velice kompaktní objekt s hmotností přibližně našeho Slunce je uvězněn v těle o velikosti menšího města. Pokud skutečně existuje, jedná se o jediné těleso svého druhu, které bylo zatím objeveno.

Nová studie astrofyziků z univerzity of Sao Paulo a Federal University of ABC v Brazílii hovoří o hypotetickém objevu tělesa s označením XMMU J173203.3-344518, které má neuvěřitelně malou velikost a obří hustotu. 

Minulý rok vědci z Institutu pro astronomii a astrofyziku na univerzitě v Tübingenu v Německu přehodnotili vzdálenost mezi námi a malou mrtvou hvězdou rotující uvnitř zbytku supernovy HESS J1731-347. Vědci nakonec stanovili, že objekt je pouhých 8 150 světelných let daleko namísto dříve vypočtených 10 000 světelných let. Nová vzdálenost vyžadovala přepočet charakteristik kompaktního objektu, zejména jeho velikosti a hmotnosti.

Zánik hvězdy

Když hvězdám o určité hmotnosti dojde palivo, jejich gravitace může dokonce i ohýbat světelné záření a nakonec se zhroutí v kosmické bouři tepla a elektromagnetické show, která vyvrhne část jejich vnějších vrstev do vesmíru.

Vše co zbyde je objekt tak hustý, že to nelze srovnat s čímkoliv co známe z našeho světa. Hluboko uvnitř jeho jádra jsou elektrony napěchované ve svých jádrech, což nutí protony ztratit svůj náboj a přeměnit se na neutrony. Právě takto se rodí takzvané neutronové hvězdy.

Existuje-li v tomto případě dostatek hmoty, přidaná gravitace překoná kritické jaderné síly a stvoří takzvanou černou díru. Pokud se jedná o méně hmotný objekt, zůstane v podobě bílého trpaslíka. Předpokládá se, že spodní hmotnostní limit pro neutronovou hvězdu je těsně nad jednou hmotností Slunce.

Velice zvláštní objekt

Nejlehčí dosud detekovaná hmotnost je pouze 1,17krát větší než hmotnost Slunce. Nově detekovaný objekt XMMU J173203.3-344518 má však pouze 77% hmotnosti našeho slunce a právě proto je pro astronomy tak zajímavý. Podle expertů se nemusí nutně jednat o neutronovou hvězdu, ale o určitý neznámý druh hvězdy. Zda se jedná o skutečně neznámý druh hvězdy nebo jen velice malou neutronovou hvězdu, pravděpodobně ukáží budoucí výzkumy. Nyní tak vědci mohou pouze spekulovat. Psali jsme také: Druhá nejhlubší modrá díra naší planety byla objevena u pobřeží Mexika.

Zdroj: Sciencealert

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod