Lovci smrtících virů se zaměřují na města, která čelí problémům se změnami klimatu

 Věda a Výzkum 
27. dubna 2023 08:08 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Velkoměsta zasažená přírodními živly mohou být místem vzniku pandemií Depositphotos
Nejrůznější přírodní živly v podobě záplav, požárů, stoupající hladina moří, to všechno jsou podle expertů vnější vlivy, které výrazným způsobem zvyšují účinnost smrtících patogenů s pandemickým potenciálem. Svou pozornost proto vědci obrátili k velkoměstům, která jsou zasažena vlivy globálních změn teploty.

Takzvaní lovci smrtících virů je tým odborníků, který se zabývá vývojem protipandemických opatření s cílem omezit rozsah případných nových pandemií. Podle jejich nového výzkumu, který byl zveřejněn v akademickém časopise Nature Climate Change, je nejpravděpodobnějším místem pro vznik pandemie velkoměsto v oblastech, které jsou zužovány vlivy globálního oteplování. Z jejich výzkumu také vyplívá, že díky klimatickým změnám se zhoršilo až 58 procent všech vážných infekčních onemocnění, které mají vliv na lidi.

Extrémní podmínky patogenům pomáhají

Ve vhodných podmínkách se také výrazně zvyšuje šíření neznámých virů, zejména pak těch, které se přenáší vodními částicemi a prostřednictvím zvířat. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že v letech 2030 až 2050 povede změna klimatu k 250 000 dodatečným úmrtím ve světě každý rok. Lovci virů proto zkoumají především místa, která jsou změnami klimatu nejvíce ovlivněna. Podle jejich výzkumu navíc extrémní výkyvy počasí hrají klíčovou roli při vzniku nových nebezpečných patogenů.

Některé z největších osobností v oblasti veřejného zdraví proto spojily síly a založily nové konsorcium známé pod názvem CLIMADE s cílem zabránit vzniku nemocí a epidemií šířících se v důsledku klimatických změn. Vědci budou analyzovat údaje o vývoji počasí, životním prostředí a sekvencích virů, s cílem předpovídat podmínky příznivé pro vypuknutí nemoci. Pokud zjistí potenciální zdravotní hrozbu, zvýší dohled a nasadí další zdroje, aby sledovaly vývoj nemoci a bránily efektivně jejímu dalšímu šíření.

Prevence pandemií

„Pokud je povodeň v Kalifornii, určitě byste chtěli rychle zjistit, zda tato povodeň kontaminovala řeku novou bakterií. Pokud je požár, který mění pohyb divokých zvířat, tak chcete znát, zda přenášejí nemoci. Používáme klimatická data k určení místa, kde budeme odebírat vzorky, ak určení patogenů, které je třeba charakterizovat,“ uvedl Tulio de Oliveira, ředitel organizace CERI.

De Oliveira také zmínil, že ho obzvlášť znepokojuje, jak vyšší teploty zvyšují výskyt chorob přenášených komáry. Jedná se například o virus západonilské horečky, virus Zika a virus Chikungunya.

Nápad založit CLIMADE se zrodil minulý rok napodzim, během setkání lovců virů v sídle společnosti Abbott Laboratories v Chicagu. Tento americký gigant v oblasti zdravotnických technologií a diagnostiky spustil vlastní koalici na obranu proti pandemiím. Ta sdružuje organizace veřejného zdravotnictví na celém světě s cílem identifikovat neznámé virové hrozby, sekvenovat je a následně vyvinout diagnostické nástroje pro potlačení epidemií. Psali jsme také: Předzvěst katastrofy? Na dně oceánu v Pacifiku je díra, která vědce začala velmi znepokojovat.

Zdroj: Nature

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47