Kratom je asijská droga obsahující velmi zajímavé alkaloidy. V Česku mu hrozí zákaz

 Komerční článek 
27. února 2023 15:19 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Listy kratomu jsou velké a s výraznými žilkami. Obsahují množství alkaloidů Depositphotos
Ještě před pár lety byl kratom známý pouze v určité komunitě jeho příznivců, to se ale obrátilo přibližně před dvěma lety. Kratom totiž v posledních letech zažívá v Česku ale také některých dalších evropských státech doslova raketový nárůst uživatelů. Tato asijská bylina obsahuje široké spektrum poměrně málo probádaných alkaloidů, které mohou být zajímavé například pro farmaceutické firmy a vývoj nových léků.

Co je to kratom?

Kratom je název pocházející z Thajska a je tak označována tropická dřevina latinským názvem Mitragyna Speciosa, respektive prášek, který se vyrábí z jejich listů. Tento tropický strom se vyskytuje hojně v oblastech jihovýchodní Asie a také v Indočíně. Jedná se o bylinu, jež je blízko příbuzná s kávovníkem. Listy stromu Mitragyna Speciosa obsahují poměrně široké spektrum málo prozkoumaných alkaloidů, z nichž některé mají velice zajímavé vlastnosti. Pro tento strom jsou specifické také poměrně velké žluté květy, které se ukrývají vysoko v korunách. 

S kratomem se lze setkat v podobě rostlinného prášku, který se vyrábí sušením a následným drcením listů. Obsah alkaloidů v těchto listech se pohybuje v rozmezí 1-2%. Listy kratomu jsou známy svými účinky už stovky let. Dříve sloužily jako podpůrný prostředek farmářů v Indonésii, kteří je využívali jako stimulační prostředek během dlouhé a náročné práce na rýžových polích.

Kratom má mnoho podob

Nejvíce je v listech zastoupen alkaloid mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Kromě těchto dvou poměrně dobře probádaných alkaloidů se však v listech kratomu ukrývá dalších zhruba čtyřicet alkaloidů, o nichž se toho zatím příliš neví.

Kratom se obvykle dělí na tři barvy podle toho v jakém životním cyklu jsou listy sklízeny. Podle toho mají pak tyto listy různý podíl zmíněných látek. Kromě těchto barev se lze na trhu setkat s mnoha různými názvy kratomu, které však nevyjadřují rozdílné druhy této rostliny, jako spíše různě namíchané zmíněné barvy.

Zelený kratom je získáván z mladších listů, které jsou ve středním stádiu svého životního cyklu. Tyto listy mají obvykle zelené žilky a stonek od nichž je také odvozena jeho barva. Tyto listy jsou sušeny velmi krátkou dobu, a proto si uchovají svou původní barvu. Uvádí se, že tento kratom má také nejvíce vyvážený podíl obou hlavních alkaloidů.

Bílý kratom je oproti tomu vyráběn z nejmladších listů, které mají bílý stonek a žilkování. V těchto listech je vetší podíl alkaloidů mitragynin. Listy jsou sušeny v temném prostředí, kde začnou bez přísunu světla spotřebovávat svůj vlastní chlorofyl. Díky tomu mají pak mnohem světlejší barvu.

Červený kratom je sbírán a vyráběn ze zralých listů, které mají červený stonek a žilky na spodní straně. Usušené listy se navíc fermentují v uzavřených a dobře prodyšných nádobách. Díky tomuto procesu se pak začnou zbarvovat dočervena. Červený kratom obsahuje velké množství 7-hydroxymitragyninu, který má značně analgetický účinek.

Jak je na tom kratom s legislativou

Kratom je legální ve většině zemí Spojených států a také v některých státech Evropy a Asie. Mezi evropské státy, kde je kratom legální, se řadí například Německo, Rakousko a také Česká republika. Prodej kratomu však není v těchto zemích jakkoliv regulován, což přináší celou řadu problémů. Kratom se tak nachází v jakési šedé zóně, kdy není považován ani za potravinu ani za zakázanou drogu zařazenou na seznam návykových látek. Tento stav se má však v Česku již brzy změnit.

„Neregulovaný prodej kratomu je dlouhodobě neudržitelný, toho jsme si jako prodejci dobře vědomi. Tento produkt rozhodně nepatří do rukou mladistvých a dohlížet by se mělo také na kvalitu. Dnes je kontrola kvality pouze v rukou některých zodpovědných prodejců,“ uvedl na dotaz redakce Jiří Holiňa, vedoucí pracovník společnosti Greenherbs.cz zabývající se importem kratomu z Indonésie.

Vláda v nejbližší době bude projednávat návrh na regulovaný prodej kratomu, který připravuje tým kolem národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Pokud se však nepodaří tento návrh dokončit a projednat do května, kratom pravděpodobně zamíří na seznam návykových látek.

Zajímavá směs alkaloidů a flavonoidů

Nutno poznamenat, že přes všechna rizika, která s sebou kratom přináší, jako je riziko vzniku závislosti a další zdravotní komplikace, obsahuje velice zajímavé látky. To také dobře vědí, některé farmaceutické společnosti, které se jejich výzkumem a testováním zabývají. Již dřívější vědecké studie například prokázaly, že alkaloid 7-hydroxymitragynin je přibližně 17x účinnější než morfin a zároveň je mnohem méně návykový. Jedná se tedy rozhodně o látku s potenciálem nahradit některé vysoce návykové léky.

Tento alkaloid ale není zdaleka jediný. Mezi další zjištěné alkaloidy patří například mitraphyline, raubasin, mitragynalin, mitralactonal, paynanthein, rhynchophylin. Kratom dále obsahuje také flavonoidy, terpenoidy, polyfenoly a glykosidy, jedná se tedy o mix mnoha různých látek s možnými biologickými účinky na náš organismus. Tyto látky kratom vylučuje jako obranu před škůdci a změnou prostředí. Dále čtěte: (Vědci slaví průlomový objev: Mají vakcínu na smrtící virus způsobující jedno z nejhorších onemocnění, které může člověka postihnout).

Zdroj: Frontiers, National Library of Medicine, Greenherbs

Kam dál?
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve