Jak to, že jsou perly tak dokonale hladké a symetrické? Australští odborníci konečně znají odpověď

 Země a Příroda 
15. listopadu 2021 06:35 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Když se při tvobě perly vrstva deformuje, měkkýš ji opraví dalšími vrstvami Pixabay
Jak to, že jsou perly tak dokonale hladké a symetrické? Vědci obdivují měkkýše jako nějaké umělce celá staletí. Australští odborníci konečně znají odpověď. Jde o promyšlený, matematický proces hodný obdivu.

Když dovnitř mlže pronikne cizí objekt, například zrnko písku, spustí se obranný systém, který začne vypouštět perleťovou hmotu obalující ono tělísko. 

Vědci však nikdy nechápali, proč obalením asymetrického tělesa vznikne těleso tak symetrické, hladké. 

Badatelé z Australské národní univerzity analyzovali přirozené perly nalezené na perlové farmě při pobřeží ve východní Austrálii a k jejich chirurgicky přesnému rozřezání použili diamantovou drátovou pilu. 

Následně prozkoumali vrstvy perel neinvazivní Ramanovou spektroskopií. U jedné z perel přitom s překvapením našli až 2615 vrstev. 

Věda měkkýšů 

Vědci odhalili mechanismus, s jehož pomocí měkkýši perly tvoří. Tloušťka každé vrstvy se jeví jako náhodná, ale ve skutečnosti reaguje na tu předchozí. Připomíná to seismické otřesy. Mohou se zdát náhodné, ale reagují na intenzitu otřesů předchozích. 

Je to vlastně podobné jako fenomén zvaný 1/f šum - signál nebo proces, jehož výkonová frekvenční hustota je přímo úměrná převrácené hodnotě frekvence. 

Když je vrstva při tvorbě narušena, defekt je ošetřen dalšími vrstvami. Měkkýši perly vyrábějí tak, že jejich povrch hlídají a při jakékoliv nepřesnosti vylepšují dalšími a dalšími vrstvami. 

„Tyto skromné bytosti vyrábějí super lehký a super pevný materiál mnohem snáz a lépe než my se všemi těmi technologiemi,” řekla Laura Otterová, biochemička z Australské národní univerzity. Psali jsme také: Nová technologie výroby nerozbitného skla je inspirována lasturami. V budoucnu má být použita pro obrazovky mobilních telefonů

Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve