Vědci objevili roztavenou vrstvu pod zemským povrchem. Leží pouhých 161 kilometrů pod našima nohama

 Země a Příroda 
07. února 2023 09:32 / Mirka Malá
  10
📷
1 fotografie v galerii
Blízko pod zemským povrchem se nachází roztavená vrstva Leonello Calvetti / Dreamstime / University of Texas
Nově objevená roztavená vrstva, která leží jen 161 kilometrů pod zemským povrchem, je pro vědce docela velké překvapení. Ukazuje především to, že pod našima nohama se stále dějí věci, o kterých nemáme ani tušení. Tato nově objevená roztavená vrstva obsahuje podle vědců z University of Texas horké roztavené horniny a její objevení může do jisté míry být i užitečné. Ale to nejprve vědci musí přijít na to, co se to tam dole vlastně děje.

Tektonické desky v tomto objevu sehrály velkou roli. Jsou to obří podzemní horniny, které tvoří zemskou kůru a svrchní plášť. Takže v podstatě všechna pevnina, kterou kolem sebe vidíme, je postavena na tektonických deskách. V současné době je na Zemi sedm hlavních tektonických desek, které udržují pohromadě sedm kontinentů, jak je známe. Ovšem tyto desky se neustále pohybují a jejich pohyb souvisí s výskytem zemětřesení, tsunami a sopečných erupcí. Navíc tektonické desky mají v podstatě obrovskou moc. Mohou svým pohybem vytvořit nejen nová pohoří, ale také zcela nové kontinenty. A to je důvod, proč je vědci neustále studují.

A jak to souvisí s nově objevenou roztavenou vrstvou pod naším povrchem? Ta se totiž nachází jen 161 kilometrů pod zemským povrchem a je součástí astenosféry. Podle vědců astenosféra obsahuje horké roztavené horniny a funguje jako taková měkká hranice, která umožňuje hladký pohyb tektonických desek přes zemský plášť, tedy oblast mezi zemským jádrem a kůrou. Překvapivé však je, že tavenina nemá prakticky žádný vliv na tok pláště, tedy na pohyb tektonických desek, jak píší vědci ve své práci.

Jinými slovy, vědci jsou dost překvapeni tím, co objevili. V podstatě totiž objevili anomálii, unikátní roztavenou oblast, jejíž seismické údaje vůbec nesouvisí s pohybem tektonických desek. A to se děje v celosvětovém měřítku. Takže kdekoliv na světě máme pod nohama roztavenou vrstvu, o které dosud neměl nikdo ani tušení a která neovlivňuje tektonické desky, respektive jejich pohyb.

A co víc, vědci vůbec nevědí, k čemu tedy tato roztavená vrstva slouží. Pouze se domnívají, že má určitě nějaký svůj účel, ten je ale potřeba nejprve objevit. Je skoro až pozoruhodné, že něco tak důležitého, co se navíc nachází relativně blízko zemského povrchu, bylo objeveno až nyní, když vezmeme v úvahu fakt, že vědci tektonické desky studují už dlouhá desetiletí.

Na nápad hledat novou vrstvu v nitru Země přišli vědci z University of Texas při studiu seismických snímků pláště pod Tureckem. Zaujala je částečně roztavená hornina pod kůrou, a proto se rozhodli dát dohromady všechny podobné snímky z jiných seismických stanic. A najednou z toho byla globální mapa astenosféry, která ukázala, že tato roztavená vrstva je skutečně běžná po celé zeměkouli.

Budou tedy muset následovat další výzkumy, aby vědci našli odpovědi na nové otázky, které přišly s objevem této roztavené vrstvy, která se nachází tak blízko pod zemským povrchem. A jak to tak vypadá, je dost možné, že při dalším zkoumání toho vědci po zemským povrchem objeví ještě mnoho dosud nepoznaného.

Autorský článek, další zdroj: University of Texas

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod