V Moravském krasu byla objevena pravěká kresba. Její stáří vědci odhadují na sedm tisíc let

 Objevy 
25. května 2020 09:38 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Uvnitř Kateřinské jeskyně byly objeveny nejstarší malby na našem území Own work / Wikimedia
Archeologové objevili v jeskyni v Moravském krasu dosud nejstarší kresbu na našem území. Kresbu v podobě černých čar pravěkých lidí objevili přímo v dómu Kateřinské jeskyně. Vědci pomocí datovací metody zjistili, že tato kresba je stará nejméně sedm tisíc let.

Dosud nejstarší lidskou kresbu objevenou na našem území našli vědci v dómu Kateřinské jeskyně v Moravském krasu. Jedná se o černé čáry nakreslené na velkém zvrásněném balvanu, které v jeskyni nakreslili pravěcí lidé v době kamenné před více než sedmi tisíci lety.

Kateřinská jeskyně je známá svými malbami z období doby kamené. Tuto jeskyni totiž obývali dlouhou dobu lovci a později pastevci. Jeskyně také dlouhou dobu sloužila jako svatyně a nachází se v ní také řada podpisů. 

V dómu byla již objevena podobně stará malba

Před rokem experti zjistili, že jedna z maleb v jeskyni je stará 6200 let. V té době se jednalo o naprosto unikátní objev, protože podobně staré malby se na našem území ještě nenašly. Toto prvenství však nyní vědci posunuli dále o celých osm set let.

Podrobnou analýzou i dalších maleb v jeskyni pomocí radiouhlíkové metody C14 vědci zjistili, že barvivo, které lidé používali, bylo vyrobeno z popela a dřevěného uhlí. Díky zbytkům organické hmoty v částečkách popela se jim podařilo určit i stáří maleb.

Nejstarší malbu v podobě černých čar objevili na kameni, kterému se přezdívá mozek, a to kvůli jeho zvrásnění, které bylo uměle vytvořeno lidmi někdy během doby kamenné. Na snímcích však čáry nejsou patrné, protože netvoří jasný objekt.

Jeskyně byla místem pradávných rituálů

Samotná malba sice nevyjadřuje žádný objekt, ale archeologové se domnívají, že měla posvátný význam. Podle vědců mohla být totiž jeskyně místem, kde lidé pořádali jakési duchovní rituály, jimiž se snažili spojit s duchy zemřelých. Zajímavé je, že si malby archeologové všimli až nyní, protože místo je velice hojně navštěvované turisty a bylo také již mnohokrát zkoumáno. Dále čtěte: (Jeskynní potápěči pod vodou objevili děsivý hrob starověké ženy s deformovanou lebkou).

Témata: kresba, Morava, člověk, malba
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?