Zombie požáry doutnají pod zemí několik měsíců a když zmizí povrchové plameny, pomstychtivě udeří

 Země a Příroda 
22. května 2021 18:25 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
V okolí spálenišť pod zemí tiše doutnají v rašelině zombie požáry Depositphotos
Spalující letní vedro může být záhadnou příčinou podivného a vzácného jevu: zombie požárů. Tyto skutečně nemrtvé požáry doutnají hluboko pod zemí v rašelinových půdách bohatých na uhlík a poté o několik měsíců později vzplanou na povrchu.

V nové studii mezinárodní výzkumný tým odhaluje, jak pomocí komplexního počítačového algoritmu lokalizovat zombie požáry, které takříkajíc vznikají ve svých rašelinových hrobech, a to pomocí satelitních snímků.

Co jsou zombie požáry

Zombie požáry se liší od běžných požárů, které v posledních letech ničily Kalifornii a Austrálii. Doutnají hluboko v půdách bohatých na uhlík a takto mohou zombie požáry doutnat měsíce, dokonce i pod sněhem a dlouho poté, co hasiči uhasili povrchové plameny. Když sníh roztaje a půda začne vysychat, mohou tyto zombíci na povrchu znovu rozžehnout plameny a vyvolat velké požáry. To představuje problém nejen pro lidi a majetek, ale také pro klima.

"Horní tři metry půdy v boreálních lesích obsahují dvojnásobné množství uhlíku, než je v zemské atmosféře," řekla Rebecca Scholten, vědecká pracovnice pozemských systémů na Vrije Universiteit Amsterdam v Nizozemsku a jedna z autorů studie. Vědci již dlouho považovali boreální lesy za uhlíkové jímky, což znamená, že absorbují oxid uhličitý z atmosféry.

Pokud jde o množství spálené plochy a uvolněného oxidu uhličitého, byl rok 2020 nejhorším rokem s požáry v Arktidě od doby, kdy vědci začali vést záznamy, což je tedy od roku 2003. Podle služby Copernicus Atmosphere Monitoring Service vypustily arktické požáry, které hořely v období od ledna do srpna 2020, ohromujících 244 milionů tun uhlíku do atmosféry. Zombie požáry, které doutnají v rašelinové půdě, jsou obzvláště škodlivé a mohou do vzduchu uvolnit až stokrát větší množství uhlíku než klasický požár.

"Tyto požáry spotřebovávají starodávný půdní uhlík, potenciálně rozmrazují sousední permafrost a snižují schopnost boreálních lesů stát se globálním uhlíkovým záchytištěm, což znamená, že boreální systémy přispívají ke zhoršování klimatu více, než k jeho zlepšování," řekla Jessica McCarty, geografka a satelitní data expertka na Miami University.

Jak najít zombie požáry?

Prvním krokem v boji proti zombie požárům je samozřejmě jejich nalezení. Scholten a její kolegové tedy vytvořili algoritmus, který má pomoci odhalit požáry zombie na satelitních snímcích a identifikovat vzorce, které by mohly pomoci hasičům lépe zaměřit jejich zdroje po linii.

Vědci při svém výzkumu také zjistili, že většina zombie požárů vypukla v letech následujících po teplejších rocích s těžkými požáry. Klastry zombie požárů se objevily na jaře po šesti nejteplejších letech ve studovaném období. Na Aljašce se na jaře po letech 2009 a 2015, tedy rocích s několika velkými požáry, objevilo několik zombie požárů. A letos na jaře po sedmi nejchladnějších letech tam nevznikly žádné zombie požáry.

Přestože dosud byly zombie požáry relativně vzácným jevem, je pravděpodobné, že se jejich výskyt bude zvyšovat, jak porostou teploty a klasické požáry budou stále intenzivnější. Tento výzkum by tedy měl pomoci hasičům lépe alokovat zdroje v boreálních lesích a zabránit tomu, aby se malé vzplanutí vymklo kontrole. Protože vědci zjistili, že mnoho zombie požárů vypuklo na krajích spáleniště z předchozího roku, mohli by hasiči v roce po velkém požáru zaměřit své monitorovací úsilí na tuto oblast. Dále čtěte: Vědci zjistili, jak skryté podvodní síly zvýšují intenzitu hurikánů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?