Chorvatsko čelí invazi agresivních krabů

 Země a Příroda 
17. května 2021 17:01 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krab modrý vzal útokem teplé vody Jadranu Depositphotos
V některých oblastech Chorvatska byla zaznamenána invaze nepůvodního druhu kraba, který vytlačuje původní ryby a další tvory. Některé tradiční chorvatské pochoutky jako například úhoři z řeky Neretvy mohou být v ohrožení. Tito invazivní krabi z Atlantiku totiž zabírají vody, kde dříve dominovali právě tito úhoři.

Invazivní druh kraba doslova zamořil některé části chorvatského pobřeží a způsobuje problémy v tamních ekoysystémech, kde vytlačuje původní druhy především ryb. Tyto krabi byli spatření poprvé v deltě řeky Neretvy na přelomu tisíciletí. Od té doby obsadil nepůvodní druh mnoho oblastí a prakticky vytlačil úhoře, kteří byli po desetiletí místní pochoutkou.

Podle mořských biologů invaze kraba modrého způsobila rozsáhlé škody na populaci ryb a měkýšů, které jsou základním stavebním kamenem tamního ekosystému. Vědci také zaznamenali obrovský úbytek právě zmíněných úhořů, kteří v deltě řeky Neretvy pobývali. Přestože populace úhořů dlouhodobě klesala v důsledku rozrůstání zemědělství s příchodem kraba modrého byla naprosto zdecimována.

Oblíbená pochoutka, ne však v Chorvatsku

Krab modrý je ve Spojených státech nebo Japonsku místní pochoutkou, v Chorvatsku je však tento druh kraba pro rybáře prakticky bezcenným úlovkem. Podle místních rybářů po nich není v Chorvatsku téměř žádná poptávka. Krabi tak rybářům přinášejí místo užitku jen starosti v podobě snižujícího se stavu oblíbených úhořů.

Do Chorvatska se tento nevítaný návštěvník rozšířil z Atlantiku, který byl původně jejich domovem. K zármutku místních se však krabům modrým v Jadranu líbí. Experti se domnívají, že se do tamních vod dostal v útrobách nákladních lodí. Do přelomu tisíciletí byl tento druh v Chorvatsku neznámý. 

Globální změny klimatu

Vědci se domnívají, že tyto vstup invazivního druhu kraba taktéž umožnily globální změny klimatu, jež způsobily, že se některým druhům daří v oblastech, kde by ještě před deseti lety prosperovat nedokázaly. Krabi se navíc šíří velmi rychle díky tomu, že mají při vhodných podmínkách shopnost se nesmírně rychle množit. Jedna samice kraba modrého může snést během sezony až jeden milion vajíček. Dále čtěte: (Pláže Nového Zélandu se zbarvily do ruda. Stalo se tam něco velmi podivného).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod