Vědci už vědí, proč některým lidem nejde matematika. Mohou za to hladiny neurotransmiterů v mozku

 Věda a Výzkum 
10. srpna 2021 06:30 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vědci už vědí, proč někdo nemá na počítání vlohy Pixabay
Je to běžná situace. Někomu jde matematika lehce, pro jiného je to doslova utrpení. Podle nové studie ale nejde o nějaký nedostatek matematického talentu, nýbrž za to mohou neurotransmitery v mozku.

Neurotransmitery jsou chemické látky zásadní pro správné fungování mozku, zodpovědné za přenos zpráv mezi neurony a jinými druhy buněk. Jako takové jsou základní součástí toho, jak neurony předávají signály jiným buňkám. A co víc, vědci nyní přišli na to, že aktivita neurotransmiterů dokonce ovlivňuje naše matematické schopnosti.

Vědce výsledek studie zaskočil

Ve výzkumu byly analyzovány dva neurotransmitery, tedy glutamát a kyselina gama-aminomáselná (GABA). O nich se ví, že souvisejí s plasticitou mozku a naší schopností učit se. Rovněž byl zkoumán intraparietální sulcus (IPS).

Glutamát a GABA mají v mozku komplementární role, protože glutamát excituje neurony, zatímco GABA je inhibuje, což je rovnováha, která je považována za důležitou při přijímání nových informací, zatímco IPS byl už dříve spojován s matematickými schopnostmi.

Vědci přišli na to, že souvislost mezi plasticitou a mozkovou excitací a inhibicí v různých fázích pravděpodobně nebude neměnná, což jinými slovy znamená, že vztah mezi těmito neurotransmitery a kognitivními schopnostmi se v průběhu času mění, dokonce se se zcela převrací. "Naše zjištění vývojových změn ve spojení mezi GABA a glutamátem a matematickými schopnostmi zdůrazňuje obecný, neznámý princip plasticity,“ říká Cohen Kadosh z University of Oxford.

Proč přesně k tomuto převrácení dochází, není zcela pochopeno, i když se zdá, že někde v linii mezi dětstvím a dospělostí začínají tyto neurotransmitery fungovat odlišně. Jednou z možností je, že zvýšené hladiny GABA v raných vývojových fázích podporují učení v matematice, ale že jak stárneme, stejné vyšší úrovně GABA mohou narušit naše matematické dovednosti.

Nové poznatky mohou mít dopady na školství

I když vědci ještě nemají zcela jasno, jak to s těmi neurotransmitery vlastně je, dopad studie nakonec může být veliký. V budoucnu by totiž mohl změnit přístup k dětem ve školách.

Nová zjištění by totiž mohla pomoci učitelům najít nové přístupy, jak k dětem, které nemají matematické schopnosti, přistupovat při výuce tohoto důležitého předmětu. Než k tomu ale dojde, budou vědci ve svém výzkumu pokračovat. Dále čtěte: Vědci zjistili, co kromě genů vede k dlouhému životu.

Zdroj: PLOS Biology.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod